EL

Oι μέλισσες στο επίκεντρο: Γιατί οι μελισσοκόμοι στρέφονται στην παρακολούθηση μέσω GPS

Αυτό το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς αναρτήσεων ιστολογίου οι οποίες θα σας παρουσιάζουν πραγματικά παραδείγματα έξυπνων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Fleet Complete με έξυπνους και απροσδόκητους τρόπους. Αν είστε μελισσοκόμος και θέλετε να προστατέψετε τις κυψέλες σας, διαβάστε πώς η λύση παρακολούθησης GPS που παρέχουμε μπορεί να σας βοηθήσει!

Η δουλειά για τις μέλισσες δεν σταματάει ποτέ.

Εξάλλου, επικονιάζουν περίπου το 80% των καλλιεργειών και των φυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας.

Η συμβολή αυτών των σκληρά εργαζόμενων εντόμων στα τρόφιμα που φθάνουν στο τραπέζι μας δεν είναι καθόλου αμελητέα. Στα παραπάνω, προσθέστε και το ανεπιθύμητο ενδιαφέρον που προσελκύουν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ανάγκασε τους μελισσοκόμους –που λέγονται και μελισσοτρόφοι ή μελισσουργοί– να στραφούν στην τεχνολογία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα απειλή.

Οι μελισσοκλοπές αποκτούν μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον

Πολλοί μελισσοκόμοι, αν όχι οι περισσότεροι, λένε ότι έχουν υπάρξει στιγμές που τους έχουν κλέψει κυψέλες. Σήμερα, ωστόσο, οι αναφορές για κλοπές κυψελών στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές είναι όλο και πιο συχνές.

Όλο και περισσότερες από αυτές τις αναφορές γίνονται θέμα στις ειδήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μόνο τον Μάρτιο αναφέρθηκαν εννέα κλοπές στην Κωνσταντία και στο Ράβενσμπουργκ, και μία από αυτές αφορούσε την κλοπή 71 αποικιών από έναν μόνο μελισσοκόμο. Τον ίδιο μήνα κλάπηκαν μισό εκατομμύριο μέλισσες από μελισσοκόμο στην Έσση, ζημιά τουλάχιστον 12.000 €.

Τον περασμένο Απρίλιο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μια οικογένεια μελισσοκόμων στο Κεμπέκ έχασε πάνω από πέντε εκατομμύρια μέλισσες αξίας πάνω από 130.000 € που κλάπηκαν από το μελισσοκομείο σε μία νύχτα. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη μελισσοκλοπή στην ιστορία του Καναδά.

Ο οργανωμένος τρόπος δράσης σε τέτοιες πράξεις δημιουργεί σε κάποιους την υποψία για την ύπαρξη διεθνούς εγκληματικού δικτύου που στοχεύει τα εμπορικά μελισσοκομεία.

Ο πρόεδρος της γαλλικής ένωσης μελισσοκόμων το πιστεύει ακράδαντα αυτό, σύμφωνα με αυτήν την αναφορά του NPR. Το φαινόμενο έχει λάβει νέα διάσταση στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο. Κάθε κλοπή αφορά μεγάλο αριθμό κυψελών που πωλούνται πιθανότατα σε άλλους μελισσοκόμους και οι ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κατά τον πρόεδρο είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται για δουλειά ερασιτεχνών.

Αυτό είναι απόλυτα λογικό.

Φαίνεται ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει βάλει τις μέλισσές σας στο στόχαστρό του.

Γιατί όμως;

Καθώς εκτοξεύεται η αξία της κυψέλης, οι κλέφτες θέλουν το μερίδιό τους

Είναι τόσο απλό.

Ισχύει ο κλασικός νόμος της προσφοράς και της ζήτησης που έχει οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής της κυψέλης τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι δύο:

Πρώτον, υπάρχει έλλειψη κυψελών. Οι ασθένειες και τα παρασιτοκτόνα έχουν καταστήσει τις αποικίες πιο ευάλωτες και η διατήρησή τους στη ζωή συνεπάγεται μεγαλύτερο κόπο και περισσότερα έξοδα. Ουσιαστικά, το ποσοστό που αφορά τις απώλειες αποικιών μελισσών κατά τους χειμερινούς μήνες στην Ευρώπη εκτιμάται σχεδόν στο 17% αυτήν τη στιγμή.

Δεύτερον, υπάρχει η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση μελισσών για την επικονίαση μεγάλων εμπορικών καλλιεργειών. Πέρα από τη χρήση τους στην άνθιση των καλλιεργειών φρούτων και καρπών, όπως τα μήλα και τα αμύγδαλα, στην Ευρώπη σημειώθηκε τεράστια αύξηση στις καλλιέργειες βιοκαυσίμων, όπως η ελαιοκράμβη, τα ηλιοτρόπια και η σόγια, γεγονός που επιδείνωσε την έλλειψη επικονιαστών. Κάθε χρόνο, την εποχή της άνθισης, γεωργοί και καλλιεργητές χρειάζονται εκατομμύρια αποικίες, δηλαδή πολύ περισσότερες από όσες μπορούν να παρέχουν οι μελισσοκόμοι, με αποτέλεσμα την ώθηση των τιμών προς τα πάνω.

Στις ΗΠΑ, όταν τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν, εκατομμύρια μέλισσες φορτώνονται σε μεγάλα φορτηγά και χρησιμοποιούνται για να επικονιάσουν τους αγρούς. Λόγω της έλλειψης μελισσών, ο καλλιεργητής μπορεί να πληρώσει πάνω από 400.000  για την ενοικίαση κυψελών.

Πηγή εικόνας: Pollinator, CC BY 2.5, μέσω Wikimedia Commons

Επομένως, βρήκαμε το κίνητρο: η μελισσοκλοπή υπόσχεται πολλά λεφτά.

Για να γίνει όμως η κλοπή, πρέπει να δοθεί η ευκαιρία, και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία από τις απροστάτευτες κυψέλες.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος για να αποτρέψετε τους κλέφτες.

Μείνετε μακριά! Αυτός ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί το AT1 Asset Tracker

Ένας παραγωγός μελιού στην καναδική επαρχία του Κεμπέκ χρησιμοποιεί το Asset Tracker AT1 Solar για την προστασία των κυψελών του. Ο πελάτης αυτός απευθύνθηκε στη Fleet Complete, καθώς κλέφτες που επέβαιναν σε σνοουμομπίλ τού έκλεψαν –δύο φορές! – κυψέλες αξίας πάνω από 10.000 € κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Για μια τοπική επιχείρηση, οι επιπτώσεις μια τέτοιας απώλειας σε συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο μπορεί να είναι καταστροφικές. Το AT1 Solar προσφέρει έναν απλό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την αποτροπή ανάλογων συμβάντων, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες ανάκτησης των κυψελών σε περίπτωση μελλοντικής κλοπής.

  • Πλέον, ο μελισσοκόμος μπορεί να επιβεβαιώσει εύκολα την τοποθεσία των κυψελών μέσω ειδικής εφαρμογής της Fleet Complete, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει χρόνο και να καταναλώσει καύσιμα για καθημερινές επισκέψεις στα μελίσσια.
  • Για να διασφαλιστεί η μέγιστη διάρκεια της μπαταρίας, η συσκευή ρυθμίστηκε να στέλνει αναφορά μία φορά την ημέρα, εκτός αν ανιχνεύσει κίνηση οπότε θα πρέπει να στέλνει αναφορά κάθε 15 λεπτά, ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη ανάκτηση.
  • Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός φράκτης (γεωφράκτης) στην εφαρμογή της Fleet Complete, ώστε να ενεργοποιηθεί μια κατάσταση συναγερμού και να σταλεί ειδοποίηση, αν η συσκευή παρακολούθησης, η οποία είναι τοποθετημένη στο κουτί, μετακινηθεί έξω από την εικονική περίμετρο.

Η συσκευή τοποθετείται εύκολα πάνω στα κουτιά με μια ανθεκτική ταινία διπλής όψης και είναι κατασκευασμένη να αντέχει ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες στο πεδίο, είτε πρόκειται για πολύ υψηλές θερμοκρασίες είτε για θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Μπορεί ακόμα και να βαφτεί, για να ταιριάζει με τα χρώματα των κυψελών σας.

Επίσης, το AT1 Solar διαθέτει επαναφορτιζόμενη ηλιακή μπαταρία και, όταν εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως, φορτίζεται συνεχώς, επομένως θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο για την μπαταρία για πολλά χρόνια.

AT1 Solar Asset Tracker της Fleet Complete

Εξασφαλίστε δεδομένα περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο με τους ενσωματωμένους αισθητήρες

Πέρα από την αναφορά τοποθεσίας μέσω GPS για την προστασία σας από τις κλοπές, τα AT1 Asset Tracker εξοπλίζονται με αισθητήρες που σας επιτρέπουν να διασφαλίζετε πάντα τις βέλτιστες συνθήκες περιβάλλοντος για τις μέλισσές σας. Είτε είστε στα μελίσσια σας είτε εν κινήσει, μπορείτε να ρυθμίσετε τη συσκευή σας να σας ειδοποιεί κάθε φορά που ανιχνεύει πιθανή απειλή για την υγεία των αποικιών σας, όπως:

  • Υπερθέρμανση ή καταπόνηση από το κρύο – Παρακολουθήστε τις αναφορές θερμοκρασίας από το εσωτερικό των κυψελών ή των τρέιλερ και ορίστε ειδοποιήσεις σε συγκεκριμένα όρια.
  • Αλλαγές στα επίπεδα υγρασίας – Παρακολουθήστε τις διακυμάνσεις και προσαρμόστε τις ειδοποιήσεις σας ανάλογα με την εποχή.
  • Κρούση, κλίση ή άνοιγμα καλύμματος – Ειδοποιηθείτε σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει τις κυψέλες σας ή υπάρξει κίνδυνος ζημιάς για αυτές κατά τη μεταφορά, λόγω αντίξοων οδικών συνθηκών ή επιθετικής οδήγησης.

Επιπλέον, όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται αυτόματα στην εφαρμογή της Fleet Complete για 12 μήνες και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε το αρχείο που τηρείτε, να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες αναφορές ή να εξαγάγετε και να κοινοποιήσετε στοιχεία σε διάφορες μορφές. Ο απώτερος στόχος είναι να μπορείτε να λαμβάνετε έγκαιρες και καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα μελίσσια σας.    

Οι λύσεις της Fleet Complete είναι τόσο πολύπλευρες και μοναδικές όσο και οι ανάγκες των πελατών μας, και το αποδεικνύουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματά τους και για το πώς μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στα μέτρα της επιχείρησής σας, ζητήστε μια παρουσίαση των λύσεων Fleet Complete από έναν από τους ειδικούς μας σήμερα.

 

Related Articles