EL

Ένας οδηγός για την κατανόηση της ορολογίας της τεχνολογίας διαχείρισης στόλου

Όσον αφορά στη τηλεματική και στη διαχείριση στόλου οχημάτων, ορισμένοι όροι (και ορολογία) του κλάδου μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν.

Έτσι, για να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε στον κόσμο των εργαλείων διαχείρισης στόλου, δημιουργήσαμε έναν οδηγό για να εξηγήσουμε βασικούς όρους που σχετίζονται με τον κλάδο.

Τηλεματική Vs. Λογισμικό Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων – Ποιά είναι η διαφορά;

Οι αρμοδιότητες ενός διαχειριστή στόλου είναι περίπλοκες και καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται, η ικανότητα να διοικείτε τον στόλο σας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά θα σας βοηθήσει να παραμείνετε μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Σε αυτό το σημείο έρχονται η τηλεματική και το λογισμικό διαχείρισης στόλου.

Ας δούμε αναλυτικά τι είναι η τηλεματική και το λογισμικό διαχείρισης στόλου και πώς, μαζί, μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές στόλου να εξορθολογίσουν τις δραστηριότητές τους.

Τηλεματική

Ως συνδυασμός ‘τηλεπικοινωνιών’ και ‘πληροφορικής’, η τηλεματική είναι η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ συσκευών. Η διαδικασία ξεκινά με τη συλλογή σημείων δεδομένων από υλικό που είναι εγκατεστημένο μέσα σε ένα όχημα. Στη συνέχεια, η τηλεματική μεταδίδει αυτήν τη συλλογή δεδομένων στον έξω κόσμο χρησιμοποιώντας σήματα και διακομιστές – επιτρέποντας στους διαχειριστές στόλου να έχουν πρόσβαση σε αυτά σε μια συσκευή όπως ένα κινητό τηλέφωνο, ένα tablet ή υπολογιστή.

Τα δεδομένα που συλλέγονται και μεταφέρονται μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορες πληροφορίες,  σχετικά με τα οχήματα και τους οδηγούς, όπως :

  • Τοποθεσία
  • Ταχύτητα οχήματος
  • Διανυθείσα απόσταση
  • Χρόνος αδράνειας
  • Κατανάλωση καυσίμου
  • Συμπεριφορά οδηγού

Ωστόσο, τα δεδομένα που παρέχονται μέσω της τηλεματικής είναι ακατέργαστα, καθιστώντας δύσκολη τη χρήση και την κατανόηση χωρίς πρώτα να υποβάλλονται σε επεξεργασία και να οργανώνονται με ουσιαστικό τρόπο. Εκεί παρεμβαίνει το λογισμικό διαχείρισης στόλου.

Λογισμικό Διαχείρισης Στόλου

Με την τηλεματική να παρέχει τη σύνδεση μεταξύ των σημείων δεδομένων που συλλέγονται εντός του οχήματος και του διαχειριστή στόλου, το λογισμικό διαχείρισης στόλου παρεμβαίνει για να καταστήσει τα ακατέργαστα δεδομένα κατανοητά και εύχρηστα.

Το λογισμικό διαχείρισης στόλου οργανώνει τα δεδομένα για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων, αναφορών και ειδοποιήσεων που παρέχουν στον διαχειριστή πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του στόλου και τα εμφανίζει σε μια εύχρηστη πλατφόρμα.

Το λογισμικό διαχείρισης στόλου βοηθά επίσης στη διοικητική πλευρά της διαχείρισης στόλου με την αποθήκευση αρχείων, όπως:

  • Προδιαγραφές οχήματος
  • Ιστορικά υπηρεσίας
  • Λειτουργικά έξοδα
  • Έγγραφα συμμόρφωσης οδηγού
  • Προγράμματα συντήρησης

Το λογισμικό αποθηκεύει και εμφανίζει αυτές τις πληροφορίες σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος όπου οι διαχειριστές μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να σχεδιάσουν πράγματα όπως προληπτική συντήρηση, αντικαταστάσεις οχημάτων και ανανεώσεις αδειών οδήγησης.

Από κάμερες αυτοκινήτου έως παρακολούθηση GPS – τα εργαλεία διαχείρισης στόλου μπορούν να δώσουν στους διαχειριστές πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την απόδοση του στόλου τους.

Πώς λειτουργούν μαζί;

Όταν συνδυάζονται η τηλεματική και το λογισμικό διαχείρισης στόλου, γίνονται ένα ισχυρό επιχειρηματικό εργαλείο.Τα δύο αυτά εργαλεία συνεργάζονται στα ακόλουθα βήματα:

Η τηλεματική παρέχει τη συλλογή και μεταφορά ακατέργαστων δεδομένων εντός του οχήματος απευθείας στη συσκευή ενός διαχειριστή στόλου.

Στη συνέχεια, το λογισμικό διαχείρισης στόλου λαμβάνει τα μεταφερόμενα ακατέργαστα δεδομένα και τα οργανώνει για να δημιουργήσει κατανοητά στατιστικά στοιχεία και αναφορές.Οι διαχειριστές στόλου μπορούν τώρα να επιβλέπουν και να διαχειρίζονται τις λειτουργίες ολόκληρου του στόλου τους οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

Οπλισμένοι με τις χρήσιμες γνώσεις που παρέχουν η τηλεματική και το λογισμικό διαχείρισης στόλου μαζί, οι διαχειριστές μπορούν να λάβουν αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα εν κινήσει που θα ωφελήσουν τον στόλο και την επιχείρησή τους.

Ο κόσμος του λογισμικού διαχείρισης στόλου είναι γεμάτος, από ορολογία,. γεγονός που καθιστά σημαντικό να γνωρίζετε και να κατανοείτε τους βασικούς όρους .

Third-Party -Συνεργάτες

O όρος third-party αναφέρεται στη δυνατότητα σύνδεσης της τηλεματικής ή του λογισμικού διαχείρισης στόλου με συνεργαζόμενες συσκευές, ώστε τα δεδομένα που συλλέγονται να μπορούν να προβληθούν παράλληλα. Αυτό ομαλοποιεί  τις ροές δεδομένων και ενοποιεί τις αναφορές.

OEM

Ο όρος κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) αναφέρεται σε εταιρείες που κατασκευάζουν μηχανοκίνητα οχήματα και εξοπλισμό.

Παρακολούθηση GPS

Η παρακολούθηση GPS απεικονίζει τη θέση του οχήματος σε έναν χάρτη, επιτρέποντάς σας να δείτε πού βρίσκονται τα οχήματά σας ανά πάσα στιγμή.

Geofencing ή εικονική περίμετρος γύρω από μια περιοχή ενδιαφέροντος

Το geofencing επιτρέπει στους διαχειριστές να ορίζουν όρια σε έναν χάρτη. Όταν ένα όχημα φτάνει ή φεύγει από μια περιοχή, αποστέλλεται ειδοποίηση στα κεντρικά γραφεία. Εάν δεν είναι εξουσιοδοτημένο, ο διαχειριστής μπορεί στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τον οδηγό για να μάθει γιατί και, εάν είναι απαραίτητο, να ειδοποιήσει τις αρχές. Εναλλακτικά, οι διαχειριστές στόλου μπορούν να χαράξουν την περίμετρο της τοποθεσίας του πελάτη και να γνωρίζουν πότε ο οδηγός έφτασε ή έφυγε από τις εγκαταστάσεις του πελάτη. 

Πώς θα σας υποστηρίξει η ομάδα μας;

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο θα ωφελήσει τη λήψη των αποφάσεών σας – αλλά φυσικά θα σας ωφελήσει περισσότερο  να μιλήσετε με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία για τους στόχους της επιχείρησής σας.

Στη Fleet Complete, σας καθοδηγούμε σε όλη τη διαδικασία – από το να αποφασίσετε ποιες λειτουργίες απαιτούνται για την εγκατάσταση της τεχνολογίας, ώστε να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την παρακολούθηση του στόλου σας από την πρώτη μέρα. Προσφέρουμε επίσης την καλύτερη τεχνική υποστήριξη στην κατηγορία σας, έτσι ώστε όταν ξεκινάτε, να έχετε έναν επαγγελματία στη διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσει στο να αξιοποίησητε στο έπακρο τα νέα εργαλεία σας.

Αν θέλετε να μάθετε πώς η Fleet Complete μπορεί να υποστηρίξει την επιχείρησή σας, μάθετε περισσότερα ζητώντας το demo της Fleet Complete.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις λύσεις διαχείρισης στόλου της Fleet Complete, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Related Articles