EL

3 τρόποι με τους οποίους η παρακολούθηση του οχήματος μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια

Γνωρίζατε ότι η παρακολούθηση της τοποθεσίας του στόλου σας μπορεί να δώσει στην εταιρεία σας πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών; Όχι μόνο αποκτάτε πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες, όπως η τοποθεσία και η διαδρομή του οχήματος σε πραγματικό χρόνο, αλλά επίσης μαθαίνετε περισσότερα για την οδηγική συμπεριφορά της ομάδας σας.

Με ένα σύστημα παρακολούθησης GPS, η εταιρεία σας έχει τη δυνατότητα να βλέπει πού βρίσκονται τα οχήματα, αν χρησιμοποιούνται σωστά, πότε χρειάζονται συντήρηση και ποιοι οδηγοί ενδέχεται να χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση ασφάλειας. 

Δυστυχώς, τα ατυχήματα αποτελούν μέρος της οδήγησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 σημειώθηκαν στην Αυστραλία1 188 θανατηφόρα τροχαία. Ωστόσο, αποκτώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά και τη συντήρηση του οχήματος, η εταιρεία σας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια του οδηγού. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η παρακολούθηση οχημάτων μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια των στόλων και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως.

  1. Παρακολούθηση οδηγικής συμπεριφοράς

Σύμφωνα με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland, η οδηγική συμπεριφορά έχει σημαντικό αντίκτυπο στα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, η διάσπαση της προσοχής του οδηγού λόγω ομιλίας ή αποστολής γραπτών μηνυμάτων στο τηλέφωνο ή λόγω της ανάγνωσης οδηγιών, αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στο 22% των τροχαίων ατυχημάτων με αυτοκίνητο και το 71% των τροχαίων ατυχημάτων με φορτηγό. Εκτός από την αφηρημένη οδήγηση, υπάρχει η επιθετική καθώς και η νυσταγμένη οδήγηση. 

Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να έχετε μια καλύτερη εικόνα σχετικά με την απόδοση των οδηγών σας στο δρόμο. Η παρακολούθηση της απόδοσης του οδηγού είναι ένα βασικό μέτρο τόσο για τη μείωση του κόστους όσο και για την ασφάλεια των οδηγών σας. 

Πρώτον, οι επόπτες και οι διαχειριστές μπορούν να εντοπίζουν τυχόν δυνητικά προβληματικές οδηγικές συμπεριφορές, όπως ακανόνιστη επιτάχυνση, σκληρό φρενάρισμα, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ή υπερβολική ταχύτητα. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μπορούν να εκπαιδευτούν σε πρακτικές ασφαλούς οδήγησης, εστιάζοντας στα συγκεκριμένα θέματα στα οποία πρέπει να εξασκηθούν. 

Όταν οι οδηγοί γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, είναι πιθανότερο να οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, περιορίζοντας, κατ’ αρχάς, την προβληματική συμπεριφορά. Μέσω του συνδυασμού της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης οδηγών βάσει δεδομένων, η παρακολούθηση της συμπεριφοράς κάθε οδηγού μπορεί,τελικά, να εξοικονομήσει κόστος και να σώσει ζωές.

  1. Προσαρμογή και εξατομίκευση της εκπαίδευςση

Τα συστήματα παρακολούθησης εντός οχήματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους διαχειριστές και τους επόπτες προκειμένου να εντοπίζουν τομείς βελτίωσης για κάθε οδηγό. Η διάθεση εξατομικευμένων δεδομένων για κάθε οδηγό διευκολύνει τη διαδικασία εκπαίδευσης, καθώς οι οδηγοί μπορούν να βλέπουν και να αντιλαμβάνονται τις μη ασφαλείς οδηγικές συμπεριφορές τους ενώσω συμβαίνουν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξαλείψουν τις συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν οδηγό που συχνά αντιμετωπίζει κόπωση μετά από μια μακρά βάρδια, μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί του για να εφαρμόσετε άμεσες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Μια άμεση τακτική θα μπορούσε να είναι είτε τα τακτικά διαλείμματα είτε ο σύντομος ύπνος όταν αισθάνεται κουρασμένος, ενώ μια μακροπρόθεσμη στρατηγική θα μπορούσε να βοηθήσει τον οδηγό να βελτιώσει την υγεία του, τη διατροφή του, την άσκηση και τον τρόπο ζωής του.

Μπορείτε επίσης να βλέπετε τις συνηθισμένες οδηγικές συνήθειες του στόλου σας. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν, για παράδειγμα, θέλετε να χωρίσετε τα προγράμματα κατάρτισης σε μικρές ομάδες οδηγών με συγκεκριμένες οδηγικές συνήθειες προκειμένου να προσαρμόσετε την εκπαίδευσή τους. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσετε ενδεχόμενους τρόπους ανταμοιβής των οδηγών σας όταν αυτοί παρουσιάζουν συνεπή πρότυπα συμπεριφοράς και ακολουθούν την εκπαίδευση για την ασφάλεια των οδηγών, π.χ. χορήγηση μπόνους, δωροκαρτών και άδειας.

  1. Βελτίωση της συντήρησης των οχημάτων

Όσον αφορά τις πρακτικές ασφαλούς οδήγησης, η διασφάλιση της σωστής συντήρησης του στόλου σας θα ενισχύσει επίσης την ασφάλεια των οδηγών. Με το σωστό λογισμικό παρακολούθησης οχημάτων GPS, μπορείτε να ρυθμίζετε υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις μέσω e-mail βάσει των ενδείξεων οδομέτρων του οχήματος, του χρόνου ή του ορίου ωρών λειτουργίας του κινητήρα. 

Η σωστή συντήρηση των οχημάτων σας προλαμβάνει περιττές βλάβες, δαπανηρές επισκευές και περιορίζει τον χρόνο μη διαθεσιμότητας λόγω συνεργείου.

Συμπέρασμα

Η τηλεματική και η παρακολούθηση μέσω GPS παρέχουν πολλά οφέλη. Μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ασφάλεια των οδηγών και του στόλου σας, βοηθώντας σας να προσδιορίζετε σε πραγματικό χρόνο την τοποθεσία και τη διαδρομή των οχημάτων σας, καθώς και την οδηγική συμπεριφορά της ομάδας σας —η οποία επίσης αντικατοπτρίζεται στην κατώτατη γραμμή σας. Το κόστος του λογισμικού μπορεί να σας κοστίσει όσο το μηνιαίο γέμισμα ενός ρεζερβουάρ με φυσικό αέριο , αλλά η ποσότητα καυσίμου που εξοικονομείτε χάρη στις σωστές οδηγικές συνήθειες και τη βελτιστοποίηση διαδρομής μπορεί να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

Σύμφωνα με τον Michael Seychell τον διευθυντή εθνικών πωλήσεων της Fleet Complete, «η επιτόπια παρακολούθηση της απόδοσης και της δραστηριότητας τόσο των οχημάτων όσο και των μετακινούμενων εργαζομένων μπορεί να κοστίζει μόλις ένα δολάριο την ημέρα. Μια συσκευή παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένη μέσα σε ένα όχημα μπορεί να μεταδίδει δεδομένα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, στα οποία έχει πρόσβαση ένας διαχειριστής στην τοποθεσία του πελάτη μέσω μιας διαδικτυακής πύλης.».

Η παρακολούθηση οχημάτων δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Εάν θέλετε να ενισχύσετε την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του στόλου σας, μάθετε περισσότερα ζητώντας μια ΔΩΡΕΑΝ συνάντηση (DEMO) μ’εναν από τους εκπρόσωπούς μας. 

Εάν βρήκατε το εν λόγω άρθρο χρήσιμο, κοινοποιήστε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Related Articles