EL

Μια ημέρα στη ζωή των αθλητικών διευθυντών της Oμάδας Τeam Jumbo-Visma

Side view of the Skoda car with Visma logo sticker and a silver laptop at the front of the image showing Fleet Complete dashboard with fleet tracking map.Image courtesy of Team Jumbo-Visma

Στον κόσμο του αθλητισμού, το να έχουμε το πάνω χέρι έναντι των αντιπάλων είναι ύψιστης σημασίας, και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι.

Αρκεί να ρωτήσετε την ομάδα Team Jumbo-Visma, μια ”ομάδα-ομπρέλα” επαγγελματικής ποδηλασίας από την Ολλανδία. Όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό μιας κούρσας, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, και γι’ αυτό έχει επιλέξει την Fleet Complete ως τον επίσημο προμηθευτή τεχνολογίας διαχείρισης στόλου, ώστε την υποστηρίζει στη διάρκειατων διοργανώσεων κι όχι μόνο.

Ίσως αναρωτιέστε, τι είδους προετοιμασία χρειάζεται μια κούρσα; Και τι ρόλο παίζει η παρακολούθηση στόλου στην επαγγελματική ποδηλασία;

Για να λάβουμε μια απάντηση από πρώτο χέρι, καθώς και μια ενδότερη ματιά στο άθλημα, συνομιλήσαμε με τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας Team Jumbo-Visma, Άντι Ένγκελς, ο οποίος οδηγεί ένα από τα αυτοκίνητα της ομάδας στον Γύρο της Ιταλίας (Giro d’ Italia), για να μάθουμε ακριβώς πώς προετοιμάζεται η ομάδα για μια ποδηλατική διοργάνωση, τον τρόπο διεξαγωγής μιας κούρσας και το ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία παρακολούθησης στόλου.

Προετοιμασία πριν από την κούρσα

Η ομάδα Team Jumbo-Visma έχει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, καθώς συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες κούρσες, όπως στον Γύρο της Ιταλίας, στον Γύρο της Γαλλίας (Tour de France) και στον Γύρο της Ισπανίας (Vuelta).

Όσον αφορά τον προγραμματισμό για αυτές τις κούρσες δεν πρόκειται για μια απλή τοποθέτηση των ποδηλάτων στο οδόστρωμα. Πολλά περισσότερα συμβαίνουν στο παρασκήνιο —τόσο πριν την κούρσα όσο και κατά τη διάρκειά της. Γενικά, αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: το κομμάτι της εφοδιαστικής και το αθλητικό κομμάτι.

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας το αθλητικό κομμάτι.

Αυτή η πτυχή της προετοιμασίας καλύπτει θέματα που αφορούν άμεσα τους αθλητές της ομάδας και την απόδοση τους στη διάρκεια της κούρσας. «Θέτουμε στόχους κι αποφασίζουμε ποιος συμμετέχει σε ποιες κούρσες», αναφέρει ο Ένγκελς. «Για κάθε κούρσα, αποφασίζουμε τη στρατηγική και τις τακτικές που θα ακολουθήσουμε, λαμβάνοντας, φυσικά, υπόψη τις παρατηρήσεις των ποδηλατών».

Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι αυτού του προγραμματισμού είναι η εξέταση συγκεκριμένων στοιχείων με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί ένας ποδηλάτης στη διάρκεια της κούρσας. «Ελέγχουμε κάθε στάδιο της κούρσας με εικόνες των δρόμων σημειώνουμε με λεπτομέρεια κάθε τι που πρέπει να προσέξουμε, περιλαμβανομένων των σημείων όπου υπάρχουν εμπόδια όπου η πορεία στενεύει, καθώς και των σημείων που είναι ανοικτά στον άνεμο», εξηγεί ο Ένγκελς.

Τώρα που καλύψαμε το αθλητικό κομμάτι, ας προχωρήσουμε στο κομμάτι της εφοδιαστικής.

Αυτή η προετοιμασία περιλαμβάνει τα πιο παρασκηνιακά στοιχεία που αφορούν την προετοιμασία μιας κούρσας, όπως η διαχείριση πόρων και ο συντονισμός του προσωπικού.

«Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίζουμε ότι όλα τα μέλη του προσωπικού αναλαμβάνουν κάθε μέρα τον ρόλο που τους ταιριάζει καλύτερα», δηλώνει ο Ένγκελς. «Αυτό περιλαμβάνει ακόμα και αυτούς που φροντίζουν οι βαλίτσες να πηγαίνουν στο επόμενο ξενοδοχείο και αυτούς που δίνουν μπουκάλια με νερό στους ποδηλάτες κατά τη διάρκεια της κούρσας.»

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του προγραμματισμού της εφοδιαστικής αφορά τη διαχείριση των οχημάτων της ομάδας, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ίδια την κούρσα, όπως θα εξηγήσουμε σε λίγο.

«Γεμίζω τα αυτοκίνητα με οτιδήποτε θα μπορούσαμε να χρειαστούμε κατά τη διάρκεια μιας κούρσας. Ελέγχω επίσης το προφίλ των ελαστικών και, σε περίπτωση αμφιβολίας, τα αντικαθιστώ. Και φυσικά, δεν ξεχνώ να βάλω βενζίνη», λέει ο Ένγκελς. «Επιπλέον, τα αυτοκίνητα πλένονται και καθαρίζονται ώστε να φαίνονται ωραία και καινούργια την επόμενη μέρα. Είναι στοιχείο του επαγγελματισμού της ομάδας.»

Team Jumbo Visma Sport Diretor Addy Engels smiling while standing beside a Team Jumbo Visma athlete.Image courtesy of Team Jumbo-Visma: Addy Engels on the right

Μια ενδότερη ματιά στην ημέρα της κούρσας

Αφού προετοιμάσει τα πάντα, η ομάδα Team Jumbo-Visma είναι έτοιμη να αγωνιστεί. Ωστόσο, στη διάρκεια της διοργάνωσης συμβαίνουν πολλά περισσότερα πίσω από τις κάμερες.

Εκτός από τους ποδηλάτες της ομάδας, η ομάδα Team Jumbo-Visma έχει δύο οχήματα στα οποία επιβαίνουν μέλη του προσωπικού που οδηγούν στο πλευρό των αθλητών κατά τη διάρκεια της κούρσας.

«Στο πρώτο αυτοκίνητο, επιβαίνουν δύο αθλητικοί διευθυντές και ένας μηχανικός. Στο δεύτερο αυτοκίνητο, επιβαίνει μόνο ένας αθλητικός διευθυντής και ένας μηχανικός. Το πρώτο αυτοκίνητο αναλαμβάνει την περισσότερη δουλειά και δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Γι΄αυτό στο πρώτο αυτοκίνητο υπάρχουν δύο επικεφαλής μέλη της ομάδας, ώστε ο ένας να μπορεί να επικεντρώνεται στην οδήγηση κι ο άλλος στην καθοδήγηση», λέει ο Ένγκελς.

Με πολλαπλές ευθύνες σε μια κούρσα υψηλής έντασης, το να είσαι μέλος της ομάδας εντός των οχημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Υπάρχουν στιγμές που δεν συμβαίνουν πολλά και στιγμές που πρέπει να κάνω τρία πράγματα ταυτόχρονα», αναφέρει ο Ένγκελς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα οχήματα. «Το κομμάτι της οδήγησης έχει αρκετή ένταση, επειδή για 5-6 ώρες είμαστε υπερβολικά συγκεντρωμένοι στο να οδηγούμε πολύ κοντά στα άλλα αυτοκίνητα και τους ποδηλάτες.»

Ωστόσο, τα μέλη της ομάδας στο αυτοκίνητο είναι πάντα έτοιμα να βοηθήσουν τους αθλητές τους με όποιον τρόπο μπορούν.

«Όταν ένας ποδηλάτης μας χρειαστεί, είναι σημαντικό να πάμε οδηγώντας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έως το τέλος του πελοτόν (peloton)», λέει ο Ένγκελς. «Φροντίζουμε ώστε οι ποδηλάτες να έχουν φαγητό και ποτό, φροντίζουμε ώστε τα ελαστικά τους να ανανεώνονται όταν χρειάζεται, ενώ, όταν υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα,παρέχουμε μέχρι και καινούργιο ποδήλατο.»

Με ποιόν τρόπο όμως οι ποδηλάτες αναφέρουν τι χρειάζονται στα μέλη της ομάδας που βρίσκονται στα οχήματα;

«Έχουμε επαφή με τους αθλητές μέσω των περίφημων «ears» (ακουστικών), καθώς κάθε ποδηλάτης φοράει έναν ασύρματο με ακουστικά και μικρόφωνο. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ένας αθλητής πει κάτι, όλοι —περιλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στα δύο αυτοκίνητα— μπορούμε να το ακούσουμε», δηλώνει ο Ένγκελς.

Από την επικοινωνία έως την ενυδάτωση και τον εξοπλισμό, τα μέλη της ομάδας στα οχήματα διασφαλίζουν ότι οι ποδηλάτες βρίσκονται σε καλά χέρια κατά τη διάρκεια της κούρσας, ώστε να μπορούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.Training camp Alicante, five Team Jumbo-Visma pro cyclists on a track with a Skoda team van with spare bikes on top.Image courtesy of Team Jumbo-Visma: Training camp Alicante 

Ο ρόλος της παρακολούθησης του στόλου

Όταν λαμβάνουμε υπόψη τη σκληρή δουλειά που απαιτεί η προετοιμασία μιας διοργάνωσης και τη σημασία των οχημάτων σε μια κούρσα, εύκολα καταλάβουμε γιατί η ομάδα Team Jumbo-Visma χρειάζεται τη βέλτιστη ορατότητα και επικοινωνία με το στόλο της.

Εδώ είναι που κάνει την εμφάνιση του το λογισμικό διαχείρισης στόλου Fleet Complete. Με συσκευές εντός οχήματος που συνδέονται απευθείας σε μια πλατφόρμα cloud, η ομάδα αποκτά σαφή και άμεση γενική εικόνα της κατάστασης κάθε οχήματος, όπως:

  • την ακριβή θέση του οχήματος
  • ποια μέλη του προσωπικού βρίσκονται στο όχημα
  • πόσο πολύ και πόσο γρήγορα κινείται ένα όχημα
  • σε ποια κούρσα συμμετέχει ένα όχημα

Ερωτηθείς για τα άλλα οφέλη που παρέχει η παρακολούθηση στόλου, ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας Team Jumbo-Visma, Γιαν Μπόβεν, αναφέρει:

«Στη διάρκεια προπονήσεων και διοργανώσεων μπορεί να διασχίζουμε έως και 4000 χιλιόμετρα την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει αυξημένη χρήση καυσίμων και μεγαλύτερη φθορά του οχήματος. Η πλατφόρμα της Fleet Complete μας παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ασφάλεια και εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Η έγκαιρη ειδοποίηση συντήρησης, η ακριβής ένδειξη του χιλιομετρητή και τα δεδομένα κινητήρα σε πραγματικό χρόνο είναι ζωτικής σημασίας ώστε τα οχήματα μας να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, οι οδηγοί μας να είναι ασφαλείς στο δρόμο και ο στόλος μας δημοσιονομικά υπεύθυνος».

Η λύση παρακολούθησης της Fleet Complete, διασφαλίζει ότι η ομάδα Team Jumbo-Visma είναι πάντα ενημερωμένη και διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του στόλου τηςGIF showing Team Jumbo-Visma car driving behind cyclists, with a silver laptop showing the Fleet Complete dashboard with alive tracking map.

Εξοπλισμένη με τα εργαλεία της επιτυχίας

Χάρη στην άψογη προετοιμασία, τους ικανούς αθλητές, το καταπληκτικό προσωπικό και τη βοηθητική τεχνολογία, η ομάδα Team Jumbo-Visma έχει όλα όσα χρειάζεται για να συνεχίσει να κάνει αισθητό το αποτύπωμά της στην επαγγελματική ποδηλασία.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιτυχία για την οποία είναι περισσότερο υπερήφανος μέχρι σήμερα, ο Ένγκελς αναφέρει: «Όταν σκέφτομαι την ομάδα, είμαι περήφανος για την εξέλιξή της τα τελευταία 5 χρόνια. Από “ασχημόπαπο” μεταμορφώθηκε ι στην καλύτερη ομάδα του κόσμου.»

Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια πρόοδο της ομάδας Team Jumbo-Visma και το λαμπρό μέλλον που την περιμένει, η Fleet Complete είναι ενθουσιασμένη που με τη συμβολή της η ομάδα διατηρεί την κορυφαία θέση στον κόσμο της ποδηλασίας. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις Λύσεις μας, επικοινωνήστε με την ομάδα της Fleet Complete.

Related Articles