EL

Γιατί η ασφάλεια των οδηγών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα κάθε υπευθύνου διαχείρισης στόλου οχημάτων

Τα ατυχήματα δεν συνεπάγονται μόνο μεγάλο κόστος επισκευής. Υπάρχουν απώλειες από τη διακοπή της λειτουργίας, ασφαλιστικές αξιώσεις και πιθανά δικαστικά έξοδα για να μην αναφέρουμε ότι πλήττεται η φήμη σας, τόσο ως ασφαλούς μεταφορέα όσο και στα μάτια της κοινής γνώμης. Υπάρχει επίσης ένα άλλο κόστος που ξεπερνά όλα τα υπόλοιπα: το ανθρώπινο κόστος.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ή χειρότερης κατάληξης, τόσο για τους οδηγούς όσο και για το κοινό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όλα αυτά μπορούν να προληφθούν πλήρως σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, είτε αυτό αφορά την παρακολούθηση του στόλου μέσω GPS είτε την εκπαίδευση των οδηγών είτε την εταιρική κουλτούρα.

Δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ασφάλεια των οδηγών της επιχείρησής σας.

  1. Κάντε την ασφάλεια των οδηγών προτεραιότητα 

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης στόλου οχημάτων πρέπει να βάλουν την ασφάλεια του στόλου στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων τους. Αυτό είναι το σωστό. Καθήκον των υπεύθυνων διαχείρισης στόλου οχημάτων είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού. 

Η ασφάλεια των οδηγών περιλαμβάνει διάφορες παραμέτρους:

  • Οι οδηγοί πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, για να μπορούν να χειρίζονται με ασφάλεια τα οχήματα.
  • Τα ίδια τα οχήματα πρέπει να είναι κατάλληλα για κυκλοφορία, καλοσυντηρημένα και εργονομικά σχεδιασμένα, ώστε ο οδηγός να μπορεί να εργάζεται με ασφάλεια και άνεση.
  1. Εκπαιδεύστε τους οδηγούς σας

Είναι σημαντικό να προαγάγετε μια κουλτούρα ασφάλειας στο σύνολο της επιχείρησης. 

Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ασφάλεια του στόλου εξοικονομεί χρήματα στην επιχείρησή σας. Προστατεύει και τους οδηγούς σας και τα οικονομικά σας από νομικές διεκδικήσεις. Ελαχιστοποιεί επίσης την πιθανότητα εμπλοκής των οδηγών σας σε περιστατικά που μπορούν να αποφευχθούν και τα οποία προκαλούνται από απρόσεκτη οδήγηση και άλλες επικίνδυνες πρακτικές.

Δώστε κίνητρα στους οδηγούς σας, για να ενθαρρύνετε την ενεργή συμμετοχή τους.

«Η Διοίκηση πρέπει να θέτει προσδοκίες για τους οδηγούς, σύμφωνα με βέλτιστες πρακτικές, και οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν κατανόηση και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στις προσδοκίες αυτές. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω της ενεργής συμμετοχής και από τις δύο πλευρές, με πράγματα όπως οι ανταμοιβές», δήλωσε ο Terry Horrocks, πρώην Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων και Ασφάλειας Στόλου της Element Fleet Management.

  1. Δημιουργήστε μια ομάδα εξέτασης ατυχημάτων

Δεν μπορούν να αποφευχθούν όλα τα ατυχήματα. Ένας υπεύθυνος διαχείρισης στόλου οχημάτων πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Διαμορφώστε μια διαδικασία ανασκόπησης ατυχημάτων, ως εξής: 

  • Εξετάστε κάθε συμβάν και προσδιορίστε αν η εταιρεία σας είναι υπόχρεη για την πληρωμή προστίμων ή ποινών, ή αν η ευθύνη ανήκει στο άλλο μέρος.
  • Εξετάστε κατά πόσο το ατύχημα οφείλεται σε σφάλμα του οδηγού και παράσχετε ανατροφοδότηση στα εμπλεκόμενα άτομα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μετά το περιστατικό. 
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός προγράμματος διαχείρισης κινδύνων ως μέσου αποφυγής ή ελαχιστοποίησης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. 
  1. Διασφαλίστε την αποτελεσματική ενημέρωση

Φροντίστε να ενημερωθεί όλο το προσωπικό της εταιρείας για το πρόγραμμα ασφάλειας. Ορίστε κανόνες για το πώς ακριβώς θα διανεμηθεί στους οδηγούς και στους υπευθύνους διαχείρισης στόλου οχημάτων. Το μήνυμα σχετικά με την ασφάλεια πρέπει να είναι σαφές και να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται με διάφορους τρόπους: διά ζώσης (με προσωπικές και ομαδικές συναντήσεις) και ψηφιακάνα βρίσκεται κάπου όπου όλοι οι οδηγοί να έχουν εύκολη πρόσβαση. Επίσης, είναι καλή ιδέα να δώσετε αντίγραφα στους οδηγούς τα οποία μπορούν να φυλάσσουν στο ντουλαπάκι. Όσο πιο προσβάσιμες είναι οι πληροφορίες τόσο το καλύτερο.

  1. Διατηρήστε τα οχήματά σας καλοσυντηρημένα

Εκτιμάται ότι το 85% περίπου των ελαττωματικών σημείων των αυτοκινήτων μπορούν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια ενός περιμετρικού ελέγχου του οχήματος. Επομένως, εκπαιδεύστε τους οδηγούς σας να κάνουν αυτόν τον έλεγχο πριν ξεκινήσουν το δρομολόγιό τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να συντηρείτε τα οχήματα σε τακτική, προγραμματισμένη βάση, ώστε ο στόλος σας να είναι στη βέλτιστη κατάσταση λειτουργίας. Οι μηχανικές βλάβες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα. Επιπλέον, καθιστούν την εταιρεία υπόλογη τόσο ως προς τυχόν δικαστική διαμάχη με τον οδηγό όσο και σε περίπτωση σύγκρουσης με εμπλοκή τρίτου.

  1. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για την αναφορά συμβάντων και οδηγικών συμπεριφορών 

Η τηλεματική είναι ένας καλός τρόπος για την ενίσχυση της ασφάλειας των στόλων. Σας βοηθά να εντοπίσετε την επικίνδυνη οδήγηση, αλλά και να εξασφαλίσετε ενδεχομένως ασφαλιστικές εκπτώσεις και να μειώσετε τα κόστη που σχετίζονται με τους τραυματισμούς και τον χρόνο εκτός λειτουργίας.

Η τηλεματική φέρνει πλήθος πλεονεκτημάτων που αφορούν την ασφάλεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να επιλέξετε το λογισμικό διαχείρισης στόλου που έχει όλα όσα χρειάζεστε: από ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέχρι παρακολούθηση μέσω GPS, λίστες ελέγχου για την επιθεώρηση των οχημάτων από τους οδηγούς και δεδομένα από τις κάμερες στο ταμπλό.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς το λογισμικό διαχείρισης στόλου μπορεί να διατηρήσει τον στόλο σας ασφαλή, επικοινωνήστε με την ομάδα της Fleet Complete. Μπορούμε να συζητήσουμε για τους στόχους σας και για το πώς η λύση τηλεματικής που προσφέρουμε μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τους οδηγούς και την επιχείρησή σας

Related Articles