EL

5 συμβουλές για πράσινη οδήγηση και εξοικονόμηση κόστους

Γιατί σας αφορά

Χρησιμοποιείτε επαγγελματικά οχήματα στην εταιρεία σας; Τότε θα έχετε ακούσει τον όρο «πράσινη οδήγηση».

Τα τελευταία χρόνια, αποτελεί στον κλάδο μια λέξη της μόδας και η πλειονότητα των κορυφαίων παρόχων λύσεων τηλεματικής προσφέρει σήμερα μια σειρά από λειτουργίες και χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον στόλο σας να είναι πιο οικολογικός, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των βασικών εξόδων συντήρησης και μειώνουν τη συνολική κατανάλωση καυσίμων του στόλου σας.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε τον στόλο σας, καθιστώντας τον πιο «πράσινο». Προτού παραθέσουμε τις 5 κορυφαίες συμβουλές μας, θέλουμε να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα που ενδεχομένως να έχετε ήδη.

Τι είναι η πράσινη οδήγηση;

Πράσινη οδήγηση σημαίνει χρήση ενός οχήματος με τρόπο που χρησιμοποιεί σκόπιμα και συνεχώς ελάχιστες ποσότητες καυσίμων (πόρων) για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού. Είναι μια συνειδητή προσέγγιση όσον αφορά την οδηγική συμπεριφορά σας και τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα οχήματά σας, με στόχο να αφήσετε το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρομαι για την πράσινη οδήγηση;

Μιλάμε για το περιβάλλον! Καθώς τα οχήματα και οι σημερινοί τρόποι εμπορικής μεταφοράς κινούνται σχεδόν αποκλειστικά με ορυκτούς πόρους, τα οχήματα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μειώνοντας την ποσότητα των αερίων και των τοξικών σωματιδίων που ελευθερώνονται στον αέρα, μειώνουμε τη ζημιά που προκαλούμε στον πλανήτη μας. Αλλά αν δεν σας πείθει η περιβαλλοντική αυτή άποψη, τότε ίσως να σεκφτείτε την εξοικονόμηση χρημάτων.  Τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομήσετε από τα κέρδη της επιχείρησης με την εφαρμογή της πράσινης οδήγησης.

Αυτό απορρέει από τη χρήση λιγότερων καυσίμων και τη μείωση του κόστους συντήρησης ως συνέπεια της ομαλότερης οδήγησης των οχημάτων σας. Τα κακοσυντηρημένα οχήματα καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα κατά μέσο όρο, οι ‘επιθετικές οδηγικές συνήθειες’ καθώς και η υπερβολική λειτουργία στο ρελαντί. Έχοντας οχήματα σε καλή κατάσταση και υιοθετώντας μια καλή οδηγική συμπεριφορά, μπορείτε να επιφέρετε εξοικονόμηση κόστους έως και 15%.

Τέλος, θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων και των προστίμων για υπερβολική ταχύτητα εκπαιδεύοντας τους οδηγούς σας στο πώς να οργανώνουν, να χειρίζονται και να οδηγούν τα οχήματά σας με πιο ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Αυτά είναι έξοδα που μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και να «φουσκώσουν» τα ασφάλιστρα του στόλου σας.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές συμβουλές για το πώς να οδηγείτε με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και πώς να κάνετε τον στόλο σας πιο «πράσινο».

5 κορυφαίες συμβουλές για πράσινη οδήγηση

  1. Επενδύστε σε μια λύση διαχείρισης στόλου.

Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσετε πρόσβαση στα σωστά δεδομένα. Επενδύοντας σε μια λύση διαχείρισης στόλου όπως αυτήν της Fleet Complete, έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς την πράσινη οδήγηση και έχετε εξασφαλίσει πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα. Θα χρειαστείτε αυτά τα δεδομένα για να αναλύσετε την απόδοση του στόλου οχημάτων σας.

  1. Διατηρείτε τον στόλο σας αναβαθμισμένο.

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τον στόλο όσο το δυνατόν πιο νέο και αναβαθμισμένο. Τα νέα οχήματα είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ό,τι τα παλαιότερα οχήματα. Εκμισθώνοντας ή αγοράζοντας νέα οχήματα, διασφαλίζετε ότι οι συνολικές εκπομπές περιορίζονται στο ελάχιστο.

  1. Eπιραβεύστε τον καλύτερο οδηγό.

Η παροχή κινήτρων είναι καθοριστικής σημασίας για τη δέσμευση των οδηγών και των εργαζομένων σας για πιο ευσυνείδητη και πράσινη οδήγηση. Βασικά στοιχεία μιας πράσινης οδηγικής συμπεριφοράς είναι η μέτρια ταχύτητα, το ομαλό φρενάρισμα, η μέτρια επιτάχυνση και η ελάχιστη δυνατή λειτουργία στο ρελαντί. Έχοντας πρόσβαση στα δεδομένα οδηγών, μπορείτε να παρέχετε βαθμολογία με βάση την οδηγική συμπεριφορά του κάθε οδηγού στην επιχείρησή σας. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να διοργανώνετε μηνιαίους διαγωνισμούς μεταξύ των οδηγών σας και να κάνετε πιο διασκεδαστική την πράσινη οδήγηση. Το επιπρόσθετο όφελος που θα αποκομίσετε είναι ότι συγχρόνως θα δείτε το κόστος των καυσίμων σας να πέφτει, σε συνδυασμό με τη μείωση της γενικής φθοράς του στόλου σας.

  1. Το να μοιράζεστε σημαίνει ότι νοιάζεστε.

Επενδύοντας σε μια λύση διαχείρισης στόλου, θα μπορείτε να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε πραγματικά τον αριθμό των οχημάτων που έχετε στη διάθεσή σας και να προσδιορίσετε το κατάλληλο μέγεθος του στόλου σας. Για μερικές εταιρείες, ο συνεπιβατισμός (car-sharing) είναι η απάντηση, ώστε να βοηθήσουν τον στόλο τους να προσεγγίσει μια πιο πράσινη οδήγηση και, ταυτόχρονα, να εξοικονομήσουν χρήματα. Με λύσεις αναγνώρισης οδηγού, μπορείτε να διαχειρίζεστε εύκολα ένα στόλο με περισσότερους εργαζόμενους από ό,τι αυτοκίνητα. Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομείτε χρήματα τόσο από το κόστος καυσίμων όσο και από τα έξοδα εκμίσθωσης και, φυσικά, βοηθάτε το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές από τα πολυάριθμα οχήματα. 

  1. Συνεχίστε την τακτική συντήρηση.

Χρησιμοποιήστε τη λύση διαχείρισης στόλου σας, για να παρακολουθείτε πότε τα οχήματά σας πρέπει να υποβληθούν σε σέρβις. Οι κινητήρες που λειτουργούν ομαλά εκπέμπουν λιγότερες ποσότητες τοξικών ουσιών στον αέρα και καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα. Επίσης, δώστε προσοχή στα ελαστικά σας, καθώς ελαστικά που δεν έχουν τη σωστή πίεση αυξάνουν τη συνολική κατανάλωση καυσίμων.

 

Related Articles