EL

Τηλεματική και Νέες Τάσεις της Αυτοκινητοβιομηχανίας

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το “μέλλον είναι συνδεδεμένο”, αλλά ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της τηλεματικής στη βιομηχανία μεταφορών και στην ανάπτυξή της – σήμερα και στο μέλλον;

Με τον κόσμο να ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού που δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο το 2020, οι λύσεις τηλεματικής απέκτησαν μεγαλύτερη αναγνώριση, καθώς η κρίση χτύπησε τις επιχειρήσεις και το modus operandi τους. Ενόψει της νέας πραγματικότητας της κοινωνικής αποστασιοποίησης, των ανέπαφων συναλλαγών και των εναλλακτικών τρόπων επιχειρηματικής δραστηριότητας, πολλοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν νέο τμήμα των επιχειρήσεών τους ή να τροποποιήσουν τις υπάρχουσες λειτουργίες του στόλου τους ώστε να ανταποκρίνονται στις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας – τόσο για τους πελάτες όσο και για το προσωπικό.

Καθώς σήμερα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βασίζονται στους στόλους οχημάτων, η αυτοκινητοβιομηχανία γνωρίζει μια ανοδική τάση – σε ορισμένους κλάδους περισσότερο από άλλους. Η εξάρτηση από την τεχνολογία αιχμής είναι μεγαλύτερη από ότι πριν και η προσβασιμότητα σ’ αυτήν έχει επιταχυνθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι διαχειριστές στόλου μπορούν να περιμένουν πολλές αλλαγές, όπως οι νέες τεχνολογίες, που αναδύονται τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με το επερχόμενο κύμα της ηλεκτροκίνησης στόλου, της αυτόνομης οδήγησης και της μεγαλύτερης διασυνδεσιμότητας.

Παρακάτω θα δείτε 4 κυρίαρχες τάσεις τηλεματικής

Electric vehicles charging.

Τηλεματική και Ηλεκτρικά Οχήματα

Παρότι τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) αποτελούν μικρό ποσοστό της τρέχουσας αγοράς οχημάτων, αναμένουμε να λάβουν πιο εξέχουσα θέση την επόμενη δεκαετία.

Στην Ευρώπη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαίνουν σε μια νέα φάση δημοτικότητας με περισσότερες ευκαιρίες να προκύπτουν σε επιλεγμένες ομάδες αγοράς. Σύμφωνα με μια μελέτη του McKinsey, οι κυβερνήσεις προωθούν τα ηλεκτρικά οχήματα σε όλη την Ευρώπη παρέχοντας μια σειρά επιδοτήσεων και άλλων πλεονεκτημάτων, από την πλευρά τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς.

Παρά την κρίση του COVID-19, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσαν να επιτύχουν το 2020 ένα ποσοστό ρεκόρ στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτων, οι συνδυαστικές πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους πρώτους 4 μήνες αυτού του έτους ήταν περίπου 90% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. (T. Gül, επικεφαλής του τμήματος για την πολιτική στον τομέα των ενεργειακών τεχνολογιών, Marine Gorner, αναλύτρια ενέργειας Leonardo Paoli, ερευνητής ενέργειας και μεταφορών, iea.org).

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από τη Fortune Business Insights™,, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων πρόκειται να ανέλθει στις 40,6 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το τέλος του 2026.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την BloombergNEF, μέχρι το 2040 τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπεύουν το 31% όλων των επιβατηγών οχημάτων σε κυκλοφορία. Ένα άλλο σημαντικό πόρισμα στην ίδια μελέτη αναφέρει ότι μέχρι το 2040 το 58% των παγκοσμίων πωλήσεων αυτοκινήτων θα αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα — και πάνω από τα μισά επιβατηγά οχήματα που θα πωληθούν θα είναι ηλεκτρικά.

Τα σκούτερ, οι μοτοσικλέτες και τα δημοτικά λεωφορεία γίνονται ήδη ηλεκτρικά με επιταχυνόμενο ρυθμό. Τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (π.χ. φορτηγάκια διανομής) είναι η επόμενη κατηγορία που επηρεάζεται από την τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε ποιο σημείο η τηλεματική εισέρχεται στην εξίσωση;

Με την εφαρμογή της τηλεματικής σε ένα ηλεκτρικό όχημα, αποκτάτε ένα ακριβές σύστημα μέτρησης. Μπορείτε να παρακολουθείτε και να καταγράφετε δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να λαμβάνετε καλά ενημερωμένες αποφάσεις και να μη βασίζεστε σε γενικές υποθέσεις, οι οποίες περιορίζουν την ικανότητα ακριβούς μέτρησης πλεονεκτημάτων, όπως η εξοικονόμηση κόστους και το εύρος λειτουργίας του οχήματος. Οι βασικές μετρήσεις θα περιστρέφονται γύρω από τα εξής:

  • Τρόπος οδήγησης – ιδιαίτερα επιθετικές οδηγικές συνήθειες που επιταχύνουν τη φθορά του οχήματος, μειώνουν ταχύτερα την πίεση των ελαστικών, αυξάνουν τα προβλήματα και τις δαπάνες συντήρησης και είναι επικίνδυνες για το κοινό
  • Κατάσταση μπαταρίας για τη διατήρηση βέλτιστων επιπέδων φόρτισης
  • Κατανάλωση ενέργειας ανά χιλιόμετρο

Τηλεματική και Αυτόνομα Οχήματα

Η αυτόνομη οδήγηση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει σημαντικά την οδική μεταφορά κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Τα αυτόνομα οχήματα παρέχουν τη δυνατότητα ανεξάρτητης κινητικότητας στα άτομα που δεν οδηγούν, καθώς επίσης στα άτομα που πάσχουν από ορισμένες αναπηρίες. Επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία, να διαβάζουν, να ξεκουράζονται ή ακόμη και να εργάζονται κατά το ταξίδι τους, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα. Με τη μείωση των ανθρώπινων σφαλμάτων, υπάρχουν προοπτικές για άλλα οφέλη, όπως η βελτιωμένη ασφάλεια, ο χαμηλότερος κίνδυνος ατυχημάτων και η αυξημένη οδική χωρητικότητα, τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στην καθιέρωση των οχημάτων αυτών στην αγορά, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Μέχρι το 2040, η κοινη χρήση οχημάτων (shared mobility) θα αντιστοιχεί στο 16% όλων χιλιομέτρων που διανύονται οδικώς, σύμφωνα με μια μελέτη του Οργανισμού Έρευνας BloombergNEF.

Η κοινή χρήση οχημάτων (car-sharing) είναι πιθανόν να αυξηθεί παράλληλα με την αύξηση των αυτόνομων αυτοκινήτων, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στον κλάδο της διαχείρισης στόλου. Η κοινή χρήση οχημάτων μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές στόλου να εισάγουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, να σκέφτονται πιο οικολογικά και να εξοικονομούν δαπάνες αλλά και χρόνο με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας.

Η βιομηχανία μεταφορών αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον, λόγω της αυξανόμενης διάδοσης των αυτόνομων οχημάτων στις μεταφορές.

Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι ανάπτυξης τεχνολογιών αντιμετωπίζουν ορισμένες προκλήσεις.

Παρότι βλέπουμε ήδη τα αυτόνομα οχήματα επιπέδου 4 (ικανότητα οδήγησης χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση υπό συγκεκριμένες συνθήκες ή προκαθορισμένες διαδρομές) που διατίθενται στο κοινό για δοκιμή από εταιρείες όπως η Waymo και η Yandex που προσφέρουν αυτόνομα ταξί σε ειδικές περιοχές ή το σχέδιο για την αστική κινητικότητα με αυτοοδηγούμενα μίνι λεωφορεία στην Ευρώπη, δεν αναμένεται σύντομα ότι θα πάψει να απαιτείται τελείως η ανθρώπινη παρέμβαση.

Δεν υπάρχει ακόμη τεχνολογία ικανή για πλήρη αυτοματοποίηση (επίπεδο 5) που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα σενάρια οδήγησης, σε όλους τους δρόμους, σε όλες τις καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, ενώ ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτό το επίπεδο μπορεί να μην επιτευχθεί ποτέ.

Autonomous driving.

Πηγή εικόνας

Πώς μπορεί η τηλεματική να προωθήσει την αυτοματοποιημένη οδήγηση;

Για να καθιερωθούν τα αυτόνομα οχήματα, θα πρέπει να περάσουν από πολλούς γύρους αυστηρών ελέγχων. Η τηλεματική απευθύνεται στη δυναμική διαχείριση κινητικότητας και είναι καθοριστική για τη μέτρηση των δεδομένων οχήματος σε πραγματικό χρόνο – τοποθεσία, ταχύτητα, απόδοση, διαδρομές, οδική συμπεριφορά (φρενάρισμα, επιτάχυνση, απότομο στρίψιμο, αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας), κατανάλωση ενέργειας, επίπεδα μπαταρίας, εκτιμώμενος χρόνος άφιξης και πολλά περισσότερα.

Η τηλεματική μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τα προγνωστικά/προληπτικά αναλυτικά στοιχεία για να προσδιορίσει πότε ένα αυτόνομο όχημα χρειάζεται σέρβις. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορούν να σταλούν σήματα κινδύνου στις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ή βλάβης), εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

Η πλατφόρμα τηλεματικής της Fleet Complete, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ήδη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά, την απόδοση και τη συντήρηση των αυτοοδηγούμενων μίνι λεωφορείων στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αυτόνομη κινητικότητα. Η λύση κινητικότητας αποτελείται από ένα στοιχείο σχεδιασμού υπηρεσιών κινητικότητας, επιβατών και «έξυπνων» στάσεων λεωφορείων. «Μέσω του συστήματος, ο φορέας δημόσιων μεταφορών μπορεί να σχεδιάσει υπηρεσίες μικροκινητικότητας που ρυθμίζουν τις ζώνες υπηρεσιών, σταθερές και δυναμικές διαδρομές, στάσεις λεωφορείων, πολιτικές τιμολόγησης και προγράμματα υπηρεσιών.»

Τηλεματική και Συνδεσιμότητα Στόλου

Με την ανάδειξη των συνδεδεμένων υπηρεσιών και την αυξημένη ζήτηση μεταξύ των ιδιοκτητών στόλου, η τηλεματική έχει καταστεί ένας βασικός διαφοροποιητικός παράγοντας για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Το πλεονέκτημα της ενσωματωμένης τηλεματικής των κατασκευαστών αρχικού εξοπλισμού (OEM) έγκειται στην ικανότητα συλλογής δεδομένων από το όχημα, όπως παρέχονται «απευθείας από το εργοστάσιο», χωρίς την εφοδιαστική aftermarket λύσεων τρίτων παρόχων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Business Wire σχετικά με την παγκόσμια αγορά τηλεματικής OEM, εκτιμάται ότι πάνω από το 41% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2018 ήταν εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο σύστημα τηλεματικής OEM – σε σύγκριση με 33% για το 2017.

Σύμφωνα με την Berg Insight, ο αριθμός των συνδρομητών υπηρεσιών τηλεματικής που χρησιμοποιούν ενσωματωμένα συστήματα θα αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 27,1% από 80,4 εκατομμύρια συνδρομητές στο τέλος του 2018 σε 339,3 εκατομμύρια συνδρομητές στο τέλος του 2024.

Οι συνδεδεμένες υπηρεσίες αυτοκινήτων έχουν εξελιχθεί από έναν «διαφοροποιητικό παράγοντα» σε ένα «κοινό χαρακτηριστικό». Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη των συνδεδεμένων υπηρεσιών αυτοκινήτων, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νέων οχημάτων είναι εξοπλισμένος με την τεχνολογία, σύμφωνα με την Berg Insight.

OEM telematics units by 2024.

Πηγή εικόνας

Τα οφέλη της τηλεματικής OEM για τους διαχειριστές στόλου περιλαμβάνουν:

  • Λύση για μικτά συστήματα εφοδιαστικής στόλου με διάφορα μοντέλα οχημάτων
  • Δυνατότητα σχεδιασμού απόκτησης νέου στόλου λαμβάνοντας υπόψη την τηλεματική
  • Ταχύτερη εφαρμογή, αν η εταιρεία σας έχει μια μακρά διαδικασία σύναψης συμβάσεων

Η Fleet Complete είναι σήμερα ένας από τους ηγετικούς παρόχους ολοκληρωμένων λύσεων τηλεματικής στην αγορά και διατηρεί ισχυρές εταιρικές σχέσεις OEM με κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, όπως οι Cummins, General Motors, Mitsubishi Australia και Toyota, μεταξύ άλλων, και πιο πρόσφατα με τη Ford στις ΗΠΑ (και σύντομα στην Ευρώπη).

Ασφάλιση Αυτοκινήτων και Κινητή Τηλεματική

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επωφελούνται από την αυξανόμενη δημοτικότητα της κινητής τηλεματικής. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2023 το 70% περίπου των ελαφρών οχημάτων και φορτηγών παγκοσμίως θα είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

Οι ασφαλιστικές θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ακόμη πιο ακριβών πολιτικών κινδύνων. Τα ίδια δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ασφαλιστικών αποζημιώσεων, καθώς βοηθούν τις ασφαλιστικές εταιρείες να αναλύουν τα πραγματικά στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων, και όχι να βασίζονται σε μάρτυρες και καταθέσεις.

Με τις πληροφορίες από τις λύσεις τηλεματικής, οι διαχειριστές στόλου μπορούν να στέλνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στις ασφαλιστικές εταιρείες για να μπορούν να εκτιμούν καλύτερα την οδηγική συμπεριφορά, καθώς και να ανακτούν τα κλεμμένα οχήματα, και εξασφαλίζουν την έγκαιρη συντήρηση για την αποφυγή βλαβών στη μέση του δρόμου και άλλων κινδύνων ασφάλειας που οδηγούν αναμφίβολα σε αύξηση των ασφαλίστρων του στόλου σας κατά 2 έως 3 φορές.

Επιλέξτε έναν συνεργάτη τηλεματικής με όραμα για το μέλλον που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.

Νοιαζόμαστε για τον στόλο σας και μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχία του!

Ζητήστε ένα demo και μάθετε περισσότερα. 

 

Related Articles