EL

Πώς μπορεί το GPS σας να λειτουργήσει ως συσκευή ανάκτησης κλεμμένου οχήματος

Ως διαχειριστές στόλου, γνωρίζετε ότι τα εμπορικά οχήματα και τα φορτία τους είναι πολύτιμα, κάτι που φυσικά γνωρίζουν και οι εγκληματίες, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί στις προσπάθειές τους να τα κλέψουν.

‘Eως και 10% των υποθέσεων κλοπής φορτίων παγκοσμίως, αφορούσαν όλο το όχημα. Οι εγκληματίες στοχεύουν κυρίως στόλους που μεταφέρουν είδη που μεταπωλούνται εύκολα, όπως αλκοόλ, τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα, αλλά κανένας τομέας δεν έχει γλιτώσει. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του TTClub, το φορτίο που έφερε την περιγραφή «άλλο» ήταν  πιο πιθανό ν’ αποτελέσει στόχο, αντιπροσωπεύοντας το 39% των κλοπών το 2018 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η μέση αξία του κλεμμένου φορτίου κυμαινόταν κάτω από 19.000$ στην Ασία, έως και περίπου 60.000$ στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, μέχρι και το ανώτατο ποσό των 77.000$ στη Νότια Αμερική. Για να μην αναφέρουμε το πρόσθετο έμμεσο κόστος που σχετίζεται με μια επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταστάσεων σπασμένων εξαρτημάτων και της απώλειας της εμπιστοσύνης των πελατών.

Ούτως ή άλλως, το οικονομικό τίμημα είναι υψηλό, και γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας οι ιδιοκτήτες στόλων να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για την προστασία των οχημάτων τους.

Ακολουθούν 3 τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία GPS μπορεί να σας βοηθήσει στον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων και στην ανάκτηση των οχημάτων σας.

Πηγή εικόνας

  1. Βοήθεια στην ανάκτηση κλεμμένων φορτίων και οχημάτων

Με το GPS Tracking μπορείτε να δείτε ακριβώς πού βρίσκονται τα οχήματά σας -εάν ένα από αυτά κλαπεί. Αυτό καθιστά την ανάκτηση του οχήματος πιο πιθανή και λιγότερο δύσκολη. 

Ο εντοπισμός GPS μπορεί επίσης να κάνει την ανάκτηση του οχήματός σας πιο άμεση. Οι περισσότεροι στόλοι ακολουθούν καθορισμένες διαδρομές, άρα εάν ένα όχημα εξέλθει από ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πεδίο, το λογισμικό εντοπισμού μπορεί να μεταδώσει μια αυτόματη ειδοποίηση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Τότε ο διαχειριστής του στόλου μπορεί είτε να έρθει σε επαφή με τον οδηγό για να μάθει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα είτε να απευθυνθεί απευθείας στις αρχές. 

 «Ενθαρρύνουμε τους ιδιοκτήτες οχημάτων να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να σκεφτούν τα τρέχοντα μέτρα ασφαλείας τους και κατά πόσον θα μπορούσαν να βελτιωθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο κλοπής του οχήματός τους», αναφέρει ο Lee Fortune, Αναπληρωτής Αρχιφύλακας της Αστυνομίας του Queensland.

  1. Συγκέντρωση πληροφοριών από δεδομένα GPS

Το λογισμικό GPS σας παρέχει πολύτιμα στατιστικά στοιχεία τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να προστατεύσετε τα οχήματά σας από περαιτέρω ‘επιθέσεις’. 

Σε περίπτωση κλοπής, μπορείτε να έχετε πρόσβαση δεδομένα και να αναλύσετε τι συνέβη, πού και γιατί παρουσιάστηκε κάποιο συμβάν. Στη συνέχεια, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να αποτρέψετε την επανάληψη του ίδιου συμβάντος. Για παράδειγμα, εάν εμφανίζονται περιστατικά κατ’ επανάληψη σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείτε να προσδιορίσετε τα μοτίβα και να αλλάξετε τη διαδρομή σας αναλόγως.

  1. Αποθάρρυνση των κλεφτών

Η κλοπή οχημάτων μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα καθαρά κέρδη μιας επιχείρησης, ιδίως εάν το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο δεν είναι ασφαλισμένο. Η βελτίωση της τεχνολογίας συνέβαλε στη μείωση των περιστατικών, αλλά η συνολική πτωτική τάση έχει πάρει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, αφού οι οδηγοί εφησυχάζονται και κάνουν λάθη που θα μπορούσαν ν’αποφευχθούν, όπως το ν’ αφήνουν τα κλειδιά τους πάνω στην πόρτα.

Πηγή εικόνας

Το Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Ασφάλισης (NICB) που εδρεύει στις ΗΠΑ συνιστά στους οδηγούς να εφαρμόζουν αυτά που αποκαλεί «επίπεδα προστασίας» όταν είναι υπεύθυνοι για ένα όχημα, προσθέτοντας: «Όσο περισσότερα επίπεδα προστασίας υπάρχουν στο όχημά σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να κλαπεί».

Αυτό περιλαμβάνει βασικές συμβουλές όπως το κλείδωμα της πόρτας, τη φύλαξη των κλειδιών πάνω σας ανά πάσα στιγμή, το κλείσιμο των παραθύρων και την συνεχή επαγρύπνηση. Ο οργανισμός (NICB) συνιστά επίσης να υπάρχει μια οπτική και ηχητική συσκευή προειδοποίησης, καθώς και ένα σύστημα ακινητοποίησης. Τέλος,να  εξοπλίσετε το όχημα με μια συσκευή εντοπισμού GPS. Εάν ένας δυνητικός κλέφτης παρατηρήσει μια συσκευή εντοπισμού GPS, μπορεί να αποθαρρυνθεί από το να προσπαθήσει να κλέψει το όχημα. 

Ο κ.Gerardo A. Pachuca του Τμήματος Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες το τονίζει: «Ποτέ μη χαλαρώνετε την προσοχή σας νομίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνετε θύμα. Να έχετε πάντα επίγνωση του γύρω χώρου σας. Και μην αποκαλύπτετε ποτέ τι μεταφέρετε και για ποια εταιρία οδηγείτε.»

Δεν είναι όλες οι συσκευές εντοπισμού GPS ίδιες

Να θυμάστε, υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εντοπισμού GPS για να επιλέξετε. Ο ‘παθητικός’ εντοπισμός GPS καταγράφει την θέση του οχήματος, αλλά δεν τη μεταδίδει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το όχημα να επιστρέψει στη βάση πριν αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα, στοιχείο που δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση κλοπής. 

Να επιλέγετε πάντα ‘ενεργό’ εντοπισμό GPS, ο οποίος ακολουθεί το όχημα και στέλνει τα δεδομένα πίσω στον κόμβο σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Αυτό βοηθά εσάς και τις αρχές να εντοπίσετε και να ανακτήσετε το όχημά σας γρήγορα. 

Μαζί με την καλή συντήρηση, ο εντοπισμός GPS είναι ένας ακόμα τρόπος για να περιορίσετε τα περιστατικά κλοπής και να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του στόλου σας.

Με το Fleet Tracker της Fleet Complete, μπορείτε να παρακολουθείτε κάθε εξοπλισμένο όχημα σε πραγματικό χρόνο. Εδώ περιλαμβάνονται και ειδοποιήσεις για μη εξουσιοδοτημένη χρήση του οχήματος μέσω προκαθορισμένων κανόνων, που σας ενημερώνουν αμέσως εάν ένας οδηγός έχει παρεκκλίνει από την καθορισμένη διαδρομή του ή από την περιοχή από την οποία δεν έπρεπε να εξέλθει το όχημα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Αυτό σας επιτρέπει να ανταποκρίνεστε γρήγορα και εύκολα πριν γίνει υπερβολική ζημιά.

Αν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον εκπρόσωπό μας σχετικά τη βελτίωση της ασφάλειας του στόλου σας, επικοινωνήστε μαζί μας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.

Related Articles