EL

6 τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας του στόλου το 2021

Εάν είστε Διαχειριστής Στόλου, τότε η ασφάλεια του στόλου είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Η ασφάλεια των οδηγών σας, η ασφάλεια των οχημάτων σας και η ασφάλεια των περιουσιακών σας στοιχείων. Με αυτή τη σειρά.

Αλλά γιατί; Γιατί θα πρέπει να δώσετε επιπλέον προσοχή στην ασφάλεια του στόλου, πέραν όσων ορίζει ο νόμος; Και τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια του στόλου;

Απαντούμε σε αυτές τις ερωτήσεις και σε άλλες, και έχουμε επιπλέον συμπεριλάβει έναν εύχρηστο και λειτουργικό κατάλογο ‘σημείων ελέγχου’ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θέσετε τα θεμέλια για έναν ασφαλέστερο στόλο το 2021.

Οι οδηγοί του στόλου οχημάτων εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα 

Η ασφάλεια των επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη έχει ”διανύσει πολύ δρόμο”, ιδίως όσον αφορά τα βαρέα φορτηγά οχήματα (HGV). Μεταξύ του 2001 και του 2011, οι θάνατοι που αφορούσαν βαρέα φορτηγά οχήματα στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 42%, κυρίως λόγω της βελτιωμένης εκπαίδευσης των οδηγών και των ασφαλέστερων φορτηγών.

Αλλά γεγονός είναι ότι, επειδή οι οδηγοί του στόλου σας καλύπτουν περισσότερα χιλιόμετρα και οδηγούν πιο συχνά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον μέσο οδηγό Ως διαχειριστής στόλου, οι οδηγοί σας είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο σας. Η ασφάλειά τους είναι ζωτικής σημασίας.

Κόστος των ατυχημάτων του στόλου

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν έναν ενιαίο αριθμό για το μέσο κόστος των ατυχημάτων στόλου, δεν υπάρχουν πολλά σημαντικά δεδομένα σχετικά με το κόστος των ατυχημάτων του στόλου στην Ευρώπη, κυρίως διότι κάθε χώρα υποβάλλει αναφορές σχετικά με αυτό το κόστος με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν όμως μερικά δεδομένα, χάρη σε μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο χαμηλό άκρο της κλίμακας, αν ένα όχημα του στόλου εμπλακεί σε σύγκρουση και κανείς δεν τραυματιστεί, η Σουηδία εμφανίζεται φθηνότερη με 1.276,00€, ενώ η Πολωνία καταλήγει να είναι η πιο δαπανηρή με 16.095,00€. Σε ένα χειρότερο σενάριο σύγκρουσης, που είναι θανατηφόρο, η Σλοβακία είναι η φθηνότερη με 700.000,00€. Η Αυστρία καταλήγει να είναι η πιο δαπανηρή, με 3 εκατ.€.

Επομένως, τα ατυχήματα του στόλου είναι ακριβά και οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια του στόλου, όχι μόνο θα διατηρήσει την ασφάλεια των οδηγών σας (και των άλλων χρηστών του δρόμου), αλλά θα είναι ωφέλιμο και για τα καθαρά κέρδη σας.

Αλλά τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια του στόλου; Ακολουθεί μια γενική παρουσίαση των 6 κορυφαίων τρόπων μας.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο ασφάλειας στόλου

Θυμηθείτε αυτή τη πρόταση:

Η σωστή προετοιμασία και ο προγραμματισμός αποτρέπουν την κακή απόδοση.

Ναι, μπορεί να είναι κλισέ, αλλά αν το ακολουθούσαν περισσότεροι άνθρωποι, πολλά πράγματα στη ζωή πιθανώς να πήγαιναν πολύ πιο ομαλά. Το να αφιερώσετε χρόνο στον προγραμματισμό πριν δράσετε σημαίνει ότι θα έχετε κάτι για να το ακολουθείτε και να το χρησιμοποιείτε ως μέτρο σύγκρισης.

Άρα, τι θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο σχέδιο ασφάλειας του στόλου;

Λοιπόν, αυτό εξαρτάται πραγματικά από την επιχείρησή σας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά περίπλοκο. Βάλτε να συμμετέχουν όσα άτομα νομίζετε ότι χρειάζονται για να υπολογίσετε το εύρος του σχεδίου σας. Επίσης, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τους οδηγούς σας και να ακούσετε τυχόν προτάσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχουν.

Σε τελική ανάλυση, αυτοί θα συμμετέχουν περισσότερο στο σχέδιό σας.

Εάν δεν έχετε ήδη, τώρα είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να καταρτίσετε μια πολιτική ασφάλειας του στόλου και στη συνέχεια να αρχίσετε να υπολογίζετε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεστε για να κάνετε αυτήν την πολιτική να δουλεύει πραγματικά.

Ακολουθεί ένας κατάλογος σημείων ελέγχου του σχεδιασμού ασφάλειας στόλου (Planning  Checklist) για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

Πραγματοποιήστε προληπτική συντήρηση

Η προληπτική συντήρηση του στόλου όχι μόνο σας εξοικονομεί χρήματα, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια των οχημάτων του στόλου σας και, το πιο σημαντικό, των οδηγών σας.

Η προληπτική προσέγγιση στη συντήρηση του οχήματος σημαίνει ότι θα μπορείτε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα πριν εμφανιστούν. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ορίστε έναν Επιθεωρητή Στόλου στην ομάδα σας. Αυτό το άτομο θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση των οχημάτων, να δημιουργεί χρονοδιαγράμματα και να λαμβάνει αναφορές από τους οδηγούς σας. Και εάν το κόστος (ή η προσπάθεια) πρόσληψης ενός ατόμου ειδικά γι’ αυτή την εργασία είναι υψηλό, υπάρχουν και πολλές επιλογές εξωτερικής ανάθεσης (Outsourcing).

Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να σχεδιάσετε το… απρογραμμάτιστο. Πιστέψτε μας, δεν είναι τόσο δύσκολο.

Mπορείτε να ορίσετε χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες για τη συντήρηση των οχημάτων, αλλά θα υπάρχουν πάντα πράγματα που συμβαίνουν πριν από την ημερομηνία σέρβις. Και ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια είναι να ακούτε τους οδηγούς σας. Όχι μόνο μπορείτε να τους αναθέτετε μικρά πράγματα, όπως ελέγχους στάθμης λαδιού και πίεσης ελαστικών, αλλά μπορείτε επίσης να τους βάλετε να αναφέρουν οποιοδήποτε γεγονός εκτός των συνηθισμένων.

Εφαρμόστε προγράμματα εκπαίδευσης για την ασφάλεια του στόλου

Δεν αρκεί να κολλάτε μερικές αφίσες στον τοίχο και να θεωρείτε ότι τελειώσατε. Εάν θέλετε οι οδηγοί σας να λαμβάνουν την ασφάλεια του στόλου τόσο σοβαρά όσο είναι απαραίτητο, πρέπει να εφαρμόσετε κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης και επίγνωσης σχετικά με την ασφάλεια του στόλου.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μαθήματα/σεμινάρια, προσαρμοσμένα ώστε για να ταιριάζουν σε όλους τους στόλους  των σχημάτων ανεξάρτητα από το μέγεθος. 

«Είναι αυτό για μένα;» είναι συχνά η ερώτηση που περνά από το μυαλό όσων παρακολουθούν έναν κύκλο κατάρτισης και εκπαίδευσης (σεμιναρίων). Εάν βλέπουν άγνωστα ονόματα δρόμων, ίσως ακόμη και από διαφορετική χώρα, θα συμμετέχουν λιγότερο και θα το παίρνουν λιγότερο σοβαρά.

Αν όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δικές σας εμπειρίες και τις πραγματικές εγγραφές (recordings) του στόλου σας, μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα.

Έτσι, αντί για ένα ”μάθημα” σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κανείς σε μια διασταύρωση, με κάποιον τυχαίο ηθοποιό, μπορείτε να δείξετε ένα συγκεκριμένο σύνολο φωτεινών σηματοδοτών, σ’ ένα πολύ συγκεριμένο δρόμο που γνωρίζουν καλά οι οδηγοί σας.

Επιβραβεύστε τους οδηγούς σας

Στους οδηγούς σας δεν αρέσει να τους γκρινιάζουν. Σε κανέναν δεν αρέσει. Εάν εστιάζετε μόνο στην πραγματοποίηση αλλαγών όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, αρχίζει να δημιουργείται το αίσθημα ότι η «επικέντρωση στην ασφάλεια» υπάρχει μόνο για να κάνει τη ζωή των οδηγών πιο δύσκολη.

Έτσι, αντί να ακολουθείτε  τη τακτική «μόνο μαστίγιο», προσθέστε ένα πρόγραμμα με τη μορφή επιβράβευσης για την ασφάλεια των οδηγών σας.

Πρώτα απ’ όλα, σκεφτείτε ποια μορφή θα έχει το σχέδιό σας και πώς θα το εφαρμόσετε . Θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

  • Πόσα χρήματα θα δαπανήσουμε στο πρόγραμμα επιβράβευσης για την ασφάλεια του στόλου;
  • Κάθε πότε θα δίνεται επιβράβευση;
  • Το πρόγραμμα επιβράβευσης για την ασφάλεια του στόλου θα διαρκέσει επ’ αόριστον;
  • Σε ποιον θα «ανήκει»;
  • Πώς θα μετρήσουμε αν το πρόγραμμα επιβράβευσης ήταν επιτυχές;
  • Πώς ενημερώνουμε τους οδηγούς για τη βαθμολογία τους;

Αφού ολοκληρώσετε το σχέδιό σας, στη συνέχεια θα πρέπει να δείτε ποια δεδομένα τηλεματικής ασφαλείας στόλου θέλετε να παρακολουθείτε και να βαθμολογείτε. Εστιάστε σε μετρήσεις προσανατολισμένες στην ασφάλεια, όπως απότομο φρενάρισμα, υπερβολική ταχύτητα και περιστατικά ανά χιλιόμετρο, και επιβραβεύετε την καλή απόδοση.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι είδους επιβράβευση θέλετε να δίνετε στους ”ασφαλέστερους” οδηγούς σας. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από  μπόνους, δωροκάρτες ή πόντους που μπορούν να εξαργυρωθούν. 

Αναγνώριση.

Ένα απλό «Μπράβο» και «Ευχαριστώ» μπορεί πραγάτικά να βοηθήσεο. Ιδίως αν βάζετε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο  μπροστά σε όλους να φωνάζει έναν συγκεκριμένο οδηγό και να τον ευχαριστεί που οδήγησε με περισσότερη ασφαλεια από τους υπόλοιπους.

Ηγηθείτε και αναλαβετε πρωτοβουλίες 

Η επιτυχία κάθε πρωτοβουλίας σε οποιαδήποτε επιχείρηση εξαρτάται σχεδόν πάντα από το πόσο καλά οι ηγέτες (δηλαδή εσείς) αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και ηγούνται.

Και όταν πρόκειται για την ασφάλεια του στόλου, το «Κάνε ό,τι λέω, όχι ό,τι κάνω» δεν επαρκεί πραγματικά. Εάν θέλετε να βελτιώσετε την ασφάλεια του στόλου (ή οτιδήποτε άλλο άλλωστε), εναπόκειται σε εσάς να κάνετε την αλλαγή που είναι απαραίτητη για να γίνουν αυτές οι βελτιώσεις.

Εσείς έχετε την υποχρέωση να εξηγήσετε γιατί αλλάζουν αυτά τα πράγματα και πώς αυτό τελικά θα είναι καλό για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ενστερνιστείτε τη χρήση της τεχνολογίας

Παρόλο που μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας μ΄ένα απλό Excel, ακόμα και στυλό και χαρτί, θα κάνετε τη ζωή όλων ευκολότερη αν χρησιμοποιήσετε σωστά τη τεχνολογία που σας παρέχεται. Το να έχετε μια πλατφόρμα τηλεματικής, δηλαδή ένα εργαλείο που παρακολουθεί την κίνηση του στόλου σας σε πραγματικό χρόνο, σημαίνει ότι όλες αυτές οι βελτιώσεις στην ασφάλεια του στόλου είναι πολύ πιο εφικτές.

Εάν θέλετε πραγματικά να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη την ασφάλεια του στόλου, πρέπει να έχετε κάποιο τρόπο αξιόπιστης παρακολούθησης του τι κάνουν οι οδηγοί σας και ποια είναι η κατάσταση των οχημάτων σας. Το λογισμικό τηλεματικής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίζετε την ”προβληματική οδήγηση” και να μιλάτε με τον αντίστοιχο οδηγό πριν κάτι  καταλήξει σε ”πρόβλημα” ασφάλειας. Τα δεδομένα τηλεματικής σας δίνουν σαφέστερη εικόνα για το ποιος στην ομάδα σας οδηγεί ασφαλέστερα ώστε και να τον ξεχωρίζετε για έπαινο.

Κάθε ένα από αυτά τα σημεία,δεν είναι ένα μακρινό όνειρο, εάν ενστερνιστείτε την τεχνολογία για τη βελτίωση της ασφάλειας του στόλου σας,

Πολύ μεγάλο. Δεν το διάβασα.

  • Να έχετε οργανωμένο σχέδιο
  • Πραγματοποιείτε προληπτική συντήρηση των οχημάτων
  • Διατηρείτε τους οδηγούς σας ενημερωμένους με τακτική εκπαίδευση για την οδηγική ασφάλεια
  • Ενθαρρύνετε τη θετική σκέψη προς την ασφάλεια, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα επιβράβευσης της ασφαλούς οδήγησης
  • Βεβαιωθείτε ότι η διοίκηση δίνει το ”καλό” παράδειγμα
  • Υιοθετήστε εργαλεία τηλεματικής στόλου για να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε τα οχήματα και να ενημερώνεστε για την ασφάλεια του στόλου

Σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως, η Fleet Complete ήδη βοηθά τους διαχειριστές στόλου να διατηρούν τους οδηγούς, τα οχήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία ασφαλή με αξιόπιστο και αποδοτικό υλικό και λογισμικό.

Αν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον εκπρόσωπό μας στην Ελλάδα σχετικά τη βελτίωση της ασφάλειας του στόλου σας, επικοινωνήστε μαζί μας ΔΩΡΕΑΝ απλά συμπληρώνοντας τη φόρμα μας.

Related Articles