EL

Η Απόδοση Επένδυσης (Return on investment -ROI) της Τηλεματικής

 

Η τηλεματική δεν σημαίνει πλέον απλώς παρακολούθηση GPS και δρομολόγια οχήματος. Πώς οι διαχειριστές στόλου, επιλέγουν το πιο κατάλληλο πρόγραμμα και πάροχο ώστε να διασφαλίσουν ότι η εταιρεία τους επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI);

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευρύτερη χρήση της τηλεματικής από τις εταιρείες στόλου, είναι η απόδειξη της σταθερής απόδοσης επένδυσης (ROI) της τηλεματικής για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά δεδομένα που στηρίζουν την απόφαση αυτή.

Δεδομένου ότι η τηλεματική είναι μια τεχνολογία που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, οποιoσδήποτε μπορεί να συμπεράνει ότι όλοι σχεδόν οι στόλοι οχημάτων τη χρησιμοποιούν. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα του 2018 Automotive-Fleet.com, μόνο το 30-40% των στόλων χρησιμοποιούσαν λύσεις τηλεματικής κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής.

Ακόμη και η απλούστερη μορφή τηλεματικής, η παρακολούθηση GPS, δεν έχει ακόμη επιτύχει 100% χρήση μεταξύ των στόλων. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο το 64% των στόλων χρησιμοποιούσαν GPS από το 2019.

.

Fleet Survey Results.

Image Source

Οι στόλοι που δεν χρησιμοποιούν λύσεις τηλεματικής χάνουν σημαντικές ευκαιρίες να μειώσουν τα κόστη τους, να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους αλλά και την αποδοτικότητά τους.

Εάν ο στόλος σας εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί λύσεις τηλεματικής στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, παρακάτω θα δείτε 4 βήματα για να δείτε τη μέγιστη απόδοση επένδυσης (ROI) της τηλεματικής στην επιχείρησή σαςp.

1.Eσφαλμένες αντιλήψεις

Με βάση τα σχόλια των διαχειριστών στόλου, υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι για την ύπαρξή τους:

  • Οι οδηγοί αισθάνονται ότι «κάποιος» τους παρακολουθεί
  • Οι Στόλοι / εταιρείες πιστεύουν ότι οι λύσεις τηλεματικής δεν είναι απαραίτητες (παίρνοντας ως δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα οχήματά τους)

  • Οι λύσεις τηλεματικής είναι ακριβές

Μπορεί να υπάρχουν άλλα στελέχη ή οδηγοί που να αιτιολογούν τη χρήση μια λύσης τηλεματικής, αλλά πιθανότατα θα εμπίπτουν στις 3 παραπάνω κατηγορίες.

Ακολουθούν παρακάτω ορισμένες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης κάθε ανησυχίας:

  • «Δεν μου αρέσει η αίσθηση ότι με παρακολουθούν» Ο καλύτερος τρόπος για να μετριάσετε αυτόν τον φόβο είναι η σωστή εκπαίδευση. Εξηγήστε στους οδηγούς σας ποια δεδομένα πρόκειται να συλλέξετε, πώς θα τα συλλέξετε και τον σκοπό πίσω από αυτά..
  • «Δεν χρειαζόμαστε λύση τηλεματικής» – Η πραγματικότητα είναι ότι, εάν η εταιρεία σας χρησιμοποιεί στόλο οχημάτων, η τηλεματική μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στο να καταστήσει τη λειτουργία αυτών των οχημάτων πιο οικονομική. Τα οφέλη της διαχείρισης στόλου μέσω λογισμικού τηλεματικής έχουν τεκμηριωθεί ξανά και ξανά.

  • «Η τηλεματική είναι ακριβή» – Το κόστος της τηλεματικής έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τον πολλαπλασιασμό των παρόχων και των διαθέσιμων τεχνολογιών. Ωστόσο, αυτή η ανησυχία ισχύει εάν θα εφαρμοστεί σε εκατοντάδες οχήματα. Εδώ θα προκύψουν τα οφέλη εξοικονόμησης κόστους της τηλεματικής (περισσότερα για αυτό θ αναφέρουμε αργότερα).

2.Ταιριάξτε το σύστημα τηλεματικής με τους στόχους σας

Όπως και με οποιαδήποτε άλλη επένδυση τεχνολογίας, το καλύτερο δεν είναι απαραίτητα αυτό που χρειάζεστε. Ως διαχειριστές στόλου, πρέπει να ταιριάξετε τις δυνατότητες του συστήματος που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε με τους στόχους της υλοποίησης της τηλεματικής.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι το φθηνότερο δεν σημαίνει πάντα και υο καλύτερο. Ένα λογισμικό διαχείρισης στόλου μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία σας να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο τα οχήματά σας χρησιμοποιούνται από τους οδηγούς. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν εάν οι οδηγοί κινούνται πολύ αργά, πάρα πολύ γρήγορα ή και καθόλου κατά τη διάρκεια ταξιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε κόστος καυσίμου, και μπορείτε να εντοπίσετε πού σπαταλάτε χρήματα πουd.

3. Επισημάνετε τα οφέλη της τηλεματικής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bobit Business Media Sherb Brown, «Η πιο κοινή αντίρρηση που βλέπουμε τώρα για την υιοθέτηση ενός συστήματος τηλεματικής είναι το κόστος. Είναι μια μόνιμη ανησυχία για τους περισσότερους στόλους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να δείτε τους αριθμούς για να καταλάβετε ότι η παρακολούθηση του στόλου σας είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε. Η απόδοση για τους περισσότερους είναι σχεδόν άμεση”

Ο Μπράουν υποστηρίζει περαιτέρω ότι τα οφέλη της τηλεματικής υπερτερούν του κόστους τόσο ώστε η ανάλυση κόστους-οφέλους είναι σχεδόν περιττή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δεδομένα για να δείξετε τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τηλεματική στον στόλο σας. Για παράδειγμα, μια έρευνα του FleetAnswers αποκάλυψε τα βασικά οφέλη που μπορούσαν να επιτύχουν οι στόλοι μετά την εφαρμογή της τηλεματικής. Μεταξύ των κορυφαίων απαντήσεων είναι η βελτιωμένη συμπεριφορά του οδηγού, η εξοικονόμηση καυσίμου, η ασφάλεια του οδηγού, οι μειωμένες εκπομπές αερίων, οι μειωμένοι χρόνοι παράδοσης και το μειωμένο κόστος συντήρησης. Όλα αυτά συμβάλλουν σε υψηλότερα κέρδη και χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

 

Telematics ROI stats.The immediate and long-term benefits of telematics far outweigh the initial cost of investment (Image Source).

4.Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα μέτρησης ROI

Η ποιότητα των μεθόδων συλλογής δεδομένων αλλά και τα ίδια τα δεδομένα θα καθορίσουν πόσο καλά μπορείτε να μετρήσετε την απόδοση επένδυσης της λύσης τηλεματικής για την επιχείρησή σας. Οι προκλήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη συνοχή των δεδομένων, την ποιότητα των δεδομένων, την πολυπλοκότητα και τη συνάφεια των δεδομένων.

Telematics benefits.

Fleet managers are having difficulty proving the ROI of telematics due to a number of data issues (Image Source).

Ένας ιδανικός συνεργάτης τηλεματικής θα πρέπει να είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος μέτρησης απόδοσης επένδυσης (ROI) και πώς να συσχετίσετε τα δεδομένα που αντλούνται από τα προϊόντα τηλεματικής τους με τους επιχειρηματικούς σας στόχους.

Τηλεματική: Μια επένδυση χωρίς ρίσκο

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη της τηλεματικής , όπως οικονομία καυσίμου, συμμόρφωση, ασφάλεια του οδηγού, συντήρηση του οχήματος και αποδοτικότητα λειτουργίας, η λύση τηλεματικής θα πρέπει να δημιουργήσει μια σχεδόν άμεση απόδοση επένδυσης (ROI). Παρόλα αυτά, μπορεί να έχετε πρόβλημα να ‘πείσετε’ τη διοίκηση της εταιρίας σας να εφαρμόσει λύση τηλεματική για το στόλο σας, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να βρει μια λύση τηλεματικής που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Εάν ναι, η επισήμανση των σημείων αναφοράς του κλάδου και η δημιουργία ενός προγράμματος παρακολούθησης απόδοσης επένδυσης θα πρέπει να το κάνουν πιο εύκολο.

Εάν αναζητάτε έναν συνεργάτη τηλεματικής που είναι καταλαβαίνει τις επιχειρηματικές σας ανάγκες και στόχους, επικοινωνήστε με την ομάδα της Fleet Complete.

Μπορούμε να συνεργαστούμε για το πώς η λύση τηλεματικής μας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε την ταχύτερη και υψηλότερη απόδοση επένδυσης.

Related Articles