EL

5 τρόποι για την επιβολή κανόνων και πολιτικών ασφαλείας του στόλου

Είναι εύκολο να ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε αγχωμένοι ή απασχολημένοι, αλλά όταν πρόκειται για την ασφάλεια του στόλου οχημάτων, πραγματικά δεν υπάρχει δικαιολογία. Το να ακολουθείται κάθε πολιτική και διαδικασία κατά γράμμα είναι ευκολότερο να λέγεται παρά να γίνεται, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι διαχειριστές του στόλου να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθούν τις ομάδες τους (και τον εαυτό τους) να παραμένουν ασφαλείς.

Η εφαρμογή ενός σχεδίου ασφαλείας του στόλου οχημάτων βοηθά στην πρόληψη των ατυχημάτων και διασφαλίζει την ασφάλεια των οδηγών, των περιουσιακών στοιχείων σας και του κοινού. Aκολουθούν 5 τρόποι για την επιβολή κανόνων και πολιτικών ασφαλείας του στόλου.

  1. Κοινοποίηση σαφών πολιτικών ασφαλείας στην ομάδα σας

Οι διαχειριστές στόλου πρέπει να θέτουν προσδοκίες, ώστε οι οδηγοί να έχουν σαφή κατανόηση των πολιτικών και να μπορούν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Αρχικά, ορίστε σαφείς πολιτικές ασφαλείας και, στη συνέχεια, καταστήστε αυτές τις πληροφορίες ευρέως διαθέσιμες και κατανοητές μέσω ατομικών συναντήσεων και εύκολα προσβάσιμων εγγράφων.

Με την πρόσληψη ενός νέου μέλους στην ομάδα, θα πρέπει αρχικά να εκπαιδευτεί πριν φτάσει ‘πίσω από το τιμόνι’. Αυτή η εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ”μείγμα” γενικής οδικής ασφάλειας (ακόμη κι αν ο ίδιος έχει πολυετή πείρα στην οδήγηση) αλλά και να γνωρίζει σε βάθος την πολιτική της εταιρείας, ώστε όταν βγει στον δρόμο να ξέρει ενστικτωδώς τι να κάνει.

  1. Παροχή κατάρτισης στην επίγνωση της κατάστασης

Όταν κάποιος είναι οδηγός για πολλά χρόνια και βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα οχήματα που κυκλοφορούν στον δρόμο, είναι εύκολο να αφήσει την προσοχή του να αποσπαστεί. Το να εκπαιδεύσετε την ομάδα σας να είναι πιο προσεκτική θα ωφελήσει την ίδια, τους άλλους χρήστες του δρόμου και τη ‘φήμη’ του στόλου σας.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΠΟΥ, «Η αύξηση της μέσης ταχύτητας κατά 1 km/h συνήθως οδηγεί σε 3% υψηλότερο κίνδυνο σύγκρουσης που προκαλεί τραυματισμό, με αύξηση 4–5% των συγκρούσεων που οδηγούν σε θανάτους. Η ταχύτητα συμβάλλει επίσης στη σοβαρότητα της πρόσκρουσης σε περίπτωση σύγκρουσης.»

(Πηγή εικόνας)

Πολλά ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν εάν οι οδηγοί μειώσουν την ταχύτητά τους. Οι διαχειριστές στόλου θα πρέπει επίσης να εκπαιδεύουν τους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί σε καταστάσεις όπου είναι πιθανότερο να συμβούν ατυχήματα, καθώς και να τους ειδοποιούν για ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Ατυχημάτων Φορτηγών (NTARC) της NTI, υπήρξαν σχεδόν 100 σοβαρότερα περιστατικά το 2019 σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν και ο αριθμός των οδηγών φορτηγών που πέθαναν ήταν 2,5 φορές υψηλότερος.

«Μια άλλη ανησυχητική τάση που είδαμε ήταν ότι το 82% των ατυχημάτων που αφορούσαν οδηγούς φορτηγών ηλικίας 25 ετών και κάτω προκλήθηκαν από απόσπαση της προσοχής», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NTI, Tony Clark.

Το λογισμικό διαχείρισης στόλου οχημάτων  μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές στόλου να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των οδηγών με την πάροδο του χρόνου. Οι μετρήσεις που συλλέγονται αυτόματα παρέχουν στις ομάδες άμεσες γνώσεις σχετικά με θέματα όπως το απότομο φρενάρισμα, η υπερβολική ταχύτητα ή η απότομη εκκίνηση. Οι διαχειριστές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιούν τα δεδομένα επαινώντας την καλή απόδοση των οδηγών.

  1. Τακτική επικοινωνία 

Οι οδηγοί σας δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα, εκτός αν τους το πείτε, γι’ αυτό να εκφράζεστε ελεύθερα σε περιπτώσεις μη ασφαλούς οδήγησης. Οι διαχειριστές στόλου θα πρέπει επίσης να υπενθυμίζουν τακτικά και με συνέπεια στους οδηγούς τι αναμένεται από αυτούς. Η τακτική επικοινωνία (feedback) μπορεί να λαμβάνει διάφορες μορφές, όπως:

  • Μηνιαίες ατομικές συναντήσεις, με τους διαχειριστές να παρέχουν ανατροφοδότηση(feedback) στους οδηγούς βάσει δεδομένων που συλλέγονται από το λογισμικό τηλεματικής του στόλου
  • Τριμηνιαίες ή ετήσιες παρουσιάσεις για υπενθύμιση των κανόνων, των κανονισμών και των πολιτικών στους οδηγούς
  • Kάρτες βαθμολογίας
  • Εγχειρίδια, αποθηκευμένα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή
  • Αφίσες σε διάφορα σημεία στα κεντρικά γραφεία και στις αίθουσες προσωπικού, για υπενθύμιση των βασικών προσδοκιών συμπεριφοράς στους οδηγούς

Είναι σημαντικό να ζητούνται εξηγήσεις από τους οδηγούς για την επικίνδυνη ή επιθετική συμπεριφορά τους, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι δυσάρεστο για τους οδηγούς.

Οι συνεδρίες εκμάθησης μπορούν να γίνουν διασκεδαστικές με παιχνίδια και ευγενή άμιλλα, με τους διαχειριστές να ανταμείβουν την καλή απόδοση με μικρά βραβεία, όπως διακοπές και χρηματικά μπόνους. Όσο περισσότερο απολαμβάνουν οι υπάλληλοι την εμπειρία αυτή, τόσο πιθανότερο είναι να τη θυμούνται.

  1. Παρακολούθηση και τακτική επιθεώρηση των οχημάτων

Ένα καλά συντηρημένο όχημα είναι ένα ασφαλέστερο όχημα  και τα  συστήματα εντοπισμού GPS μπορούν σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε αποτελεσματικά το στόλο οχημάτων σας. Η προληπτική συντήρηση οχημάτων θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της ‘ατζέντας’ κάθε διαχειριστή στόλου.

Ανεξάρτητα από το εάν η νομοθεσία σας υποχρεώνει να κάνετε επιθεωρήσεις πριν από κάθε ταξίδι, αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίζετε ότι τα οχήματά σας θα είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι διαχειριστές στόλου μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα νωρίτερα και όχι αργότερα, γεγονός που θα μπορούσε ν’ αποτρέψει προβλήματα ασφάλειας.

  1. Αξιοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης στόλου 

Το λογισμικό διαχείρισης στόλου  σας παρέχει πλήρη εικόνα του στόλου σας σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των οδηγών, των διαγνωστικών και της κατάστασης των οχημάτων. Η ύπαρξη όλων αυτών των δεδομένων σε μια πλατφόρμα, διευκολύνει τους διαχειριστές στόλου να εντοπίζουν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν μ’ ένα συγκεκριμένο όχημα ή  καποιον οδηγό και, στη συνέχεια, να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Στο μεταξύ, οι ειδοποιήσεις μπορούν να προειδοποιούν τους οδηγούς και τους διαχειριστές για πιθανή επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ασφαλή οδήγηση και ενισχύοντας την καλή επικοινωνία μεταξύ των οδηγών, των διαχειριστών και της ομάδας στο σύνολό της.

Κάθε φορά που ένας οδηγός κάθεται πίσω από το τιμόνι, αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δική του ασφάλεια, την ασφάλεια των άλλων χρηστών του δρόμου και τη φήμη της εταιρείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκπαίδευση των οδηγών σας είναι ζωτικής σημασίας.

Με το λογισμικό εντοπισμού GPS της Fleet Complete, παρακολουθείτε τις οδηγικές συμπεριφορές, τηρείτε τα προγράμματα συντήρησης και εντοπίζετε τη θέση των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Αν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον εκπρόσωπό μας  σχετικά τη βελτίωση της ασφάλειας του στόλου σας, επικοινωνήστε μαζί μας ΔΩΡΕΑΝ.

Related Articles