Blog

Βρείτε εδώ ενημερώσεις για εξοκονόμηση χρημάτων, αύξηση των κερδών της επιχείρησής σας καθώς και καινοτόμες ιδέες!

square-icon ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γνωρίζατε ότι η παρακολούθηση της θέσης του στόλου οχημάτων σας μπορεί να δώσει στην επιχείρησή σας πλήθος χρήσιμων πληροφοριών; Όχι μόνο αποκτάτε γνώσεις για συμβάντα όπως η θέση και τα δρομολόγια των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, αλλά μαθαίνετε περισσότερα και για την οδηγική συμπεριφορά της ομάδας σας.


Με ένα σύστημα εντοπισμού GPS, ο οργανισμός σας μπορεί να βλέπει πού βρίσκονται τα οχήματα, εάν χρησιμοποιούνται σωστά, πότε απαιτείται συντήρηση και ποιοι οδηγοί ενδέχεται να χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση ως προς την ασφάλεια.

Δυστυχώς, τα ατυχήματα αποτελούν μέρος της οδήγησης. Το 2019, τα στοιχεία έδειξαν ότι στην Αυστραλία υπήρχαν 1.188 θάνατοι από τροχαία. Ωστόσο, αποκτώντας περαιτέρω γνώσεις για την οδηγική συμπεριφορά και τη συντήρηση των οχημάτων, η επιχείρησή σας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των οδηγών. Παρακάτω θα δούμε τέσσερις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο εντοπισμός των οχημάτων μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια των στόλων οχημάτων σας.

  1. Παρακολούθηση οδηγικής συμπεριφοράς

Σύμφωνα με το Queensland University of Technology, η οδηγική συμπεριφορά έχει σημαντικό αντίκτυπο στα τροχαία ατυχήματα. Έρευνα του 2015 δείχνει ότι η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, από την ομιλία και τη σύνταξη μηνυμάτων στο τηλέφωνο, έως την ανάγνωση οδηγιών, αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει κατά 22% στις συγκρούσεις αυτοκινήτων και κατά 71% στις συγκρούσεις φορτηγών

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε αρκετές γνώσεις και πληροφορίες όσον αφορά την απόδοση των οδηγών σας στον δρόμο. Η παρακολούθηση της απόδοσης των οδηγών αποτελεί βασικό βήμα στη μείωση του κόστους, καθώς και στη διατήρηση της ασφάλειας των οδηγών σας. 

Πρώτον, οι διαχειριστές στόλων μπορούν να εντοπίζουν ορισμένες ΄΄δυνητικά προβληματικές΄΄οδηγικές συμπεριφορές, όπως  για παράδειγμα ακανόνιστη επιτάχυνση, απότομο φρενάρισμα, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ή υπερβολική ταχύτητα. Επίσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να εκπαιδευτούν σε πρακτικές ασφαλούς οδήγησης, οι οποίες εστιάζουν στα συγκεκριμένα θέματα.

Όταν οι οδηγοί γνωρίζουν ότι 'παρακολουθούνται', είναι επίσης πιο πιθανό να οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, γεγονός που μειώνει την κακή οδηγική συμπεριφορά . Συνδυάζοντας την τεχνολογία και την εκπαίδευση των οδηγών βάσει δεδομένων, η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του κάθε οδηγού μπορεί τελικά να μειώσει το κόστος και να σώσει ζωές.

  1. Προσαρμογή και εξατομίκευση της εκπαίδευςση

Τα συστήματα παρακολούθησης εντός οχήματος (IVMS) είναι πολύ καλός τρόπος για να εντοπίζουν οι διαχειριστές στόλου τομείς βελτίωσης για κάθε οδηγό. Η διαθεσιμότητα εξατομικευμένων δεδομένων για κάθε οδηγό διευκολύνει τη διαδικασία εκπαίδευσης, αφού οι οδηγοί μπορούν να βλέπουν και να καταλαβαίνουν ποιες είναι εκείνες οι  συμπεριφορές οδήγησης που δεν είναι σωστές ή ασφαλείς και πώς μπορούν να τις εξαλείψουν.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν οδηγό που αντιμετωπίζει συχνά κόπωση ύστερα από μια παρατεταμένη βάρδια, μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ίδιο τον οδηγό για να εφαρμόσετε άμεσες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Μια άμεση τακτική θα μπορούσε να είναι να κάνει τακτικά διαλείμματα ή να κοιμάται για λίγο όταν νιώθει κουρασμένος, ενώ μια μακροπρόθεσμη στρατηγική θα μπορούσε να είναι ακόμα και να βοηθηθεί ο οδηγός να βελτιώσει την υγεία, τη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής του.

Μπορείτε, επίσης, να προβάλλετε σε αντιπαραβολή τις συνήθειες οδήγησης του στόλου σας. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν θέλετε να διαχωρίσετε τα εκπαιδευτικά σας προγράμματα σε μικρές ομάδες οδηγών με συγκεκριμένες οδηγικές συνήθειες, για παράδειγμα για να προσαρμόσετε την εκπαίδευσή τους. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο επιβράβευσης των οδηγών όταν εμφανίζουν συνεπή και υποδειγματική συμπεριφορά και αν παρακολουθούν την εκπαίδευση ασφάλειας των οδηγών - π.χ. μέσω παροχής μπόνους, δωροκαρτών ή ρεπό.

  1. Βελτίωση της συντήρησης των οχημάτων

Όσον αφορά τις πρακτικές ασφαλούς οδήγησης, η διασφάλιση της σωστής συντήρησης του στόλου σας θα ενισχύσει επίσης την ασφάλεια των οδηγών. Με το σωστό λογισμικό εντοπισμού οχημάτων GPS, μπορείτε να ρυθμίσετε υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις μέσω email βάσει των ενδείξεων του χιλιομετρητή του οχήματος, του χρόνου ή του ορίου ωρών λειτουργίας του κινητήρα. 

Η σωστή συντήρηση των οχημάτων σας αποτρέπει τις περιττές βλάβες, τις δαπανηρές επισκευές και τον χρόνο διακοπής λειτουργίας όταν το όχημα βρίσκεται στο συνεργείο σέρβις.

Συμπέρασμα

Ο εντοπισμός οχημάτων μέσω τηλεματικής και GPS παρέχει πολλά οφέλη. Μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια των οδηγών και του στόλου σας, βοηθώντας σας να προσδιορίζετε σε πραγματικό χρόνο τη θέση και τη διαδρομή των οχημάτων σας, καθώς και την οδηγική συμπεριφορά της ομάδας σας. 

Σύμφωνα με τον Michael Seychell,διευθυντή πωλήσεων της Fleet Complete Australia,«Η παρακολούθηση της απόδοσης και των δραστηριοτήτων των οχημάτων και των μετακινούμενων εργαζομένων στον τομέα μπορεί να κοστίζει μόλις ένα δολάριο την ημέρα. Μια συσκευή εντοπισμού εγκατεστημένη σε ένα όχημα μπορεί να μεταδίδει δεδομένα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, στα οποία έχει πρόσβαση ένας διαχειριστής στην τοποθεσία του πελάτη μέσω μιας διαδικτυακής πύλης».

Ο εντοπισμός των οχημάτων δεν χρειάζεται να είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του στόλου, μάθετε περισσότερα ζητώντας μια ΔΩΡΕΑΝ συνάντηση (DEMO) μ'εναν από τους εκπρόσωπούς μας. 

Date published.   Ιαν 08, 2021    Photo of Angeliki Konstantinidou.  Angeliki Konstantinidou